Reprezentanţi ai societăţii civile despre priorităţile viitorului guvern

Reprezentanţi ai societăţii civile, care au participat la consultări privind formarea noului guvern cu candidatul desemnat pentru funcţia de premier, Iurie Leancă, consideră că principala prioritate a viitorului cabinet de miniştri ar trebui să fie eradicarea corupţiei. Concluzii în acest sens au fost formulate în cadrul emisiunii „Moldova în direct” de la postul public de televiziune „Moldova 1”, transmite IPN.

Vicepreședinta Consiliului Național pentru Participare, Antoniţa Fonari, a mai adăugat că Ministerul Justiţie şi Ministerul de Interne ar trebui să continue reformele derulate de actualii miniştri în exerciţiu, chiar dacă aceste instituţii vor fi conduse de alte persoane. „Ambele ministere au pornit reforme destul de bune şi ele trebuie să aibă continuitate. De aceea, viitorul guvern trebuie să aibă grijă ca aceste reforme să nu fie stopate”, a spus Fonari.

Dumitru Ivanov, preşedintele consiliului sindicatului educaţiei şi ştiinţei, susţine că pentru a obţine rezultate în lupta cu corupţia, guvernul trebuie să majoreze salariile angajaţilor. Totodată, Ivanov a optat pentru menţinerea Maiei Sandu în funcţia de ministru al educaţiei. „Ceea ce face Maia Sandu este binevenit. Noi optăm pentru reformele în învăţământ. Este necesar de a fi revizuită curricula şi de a fi redusă acea sarcină enormă impusă copiilor, încât ei să meargă cu plăcere la şcoală”, a declarat Ivanov.

Alexandru Slusari, preşedintele uniunii producătorilor agricoli, susţine că viitorul guvern urmează să soluţioneze trei sarcini de bază: eradicarea corupţiei, lichidarea economiei tenebre şi a înţelegerilor de cartel. „Nu trebuie să inventăm bicicleta. Atâta timp cât vom lupta cu medicii şi pedagogii care au luat o găină să-şi hrănească familia, nu vom stârpi fenomenul corupţiei. Vom demonstra că luptăm cu corupţia atunci, când în închisoare vor ajunge nume de rezonanţă. Iar primul test va fi cazul Băncii de Economii”, a conchis Slusari.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.