Fosta conducere a statului şi în special ex-preşedintele Republicii Moldova, Vladimir Voronin, se fac vinoveţi de violenţa şi tortura din aprilie 2009. Acuzaţiile respective au fost aduse de către Sergiu Ostaf, director al Centrului de resurse pentru drepturile omului CReDO, şi Ludmila Popovici, director al Centrului pentru reabilitarea victimelor torturii, „Memoria”, în cadrul emisiunii „Moldova în direct” de la postul public de televiziune „Moldova 1”, transmite IPN.
Sergiu Ostaf şi-a argumentat poziţia prin acea că în perioada respectivă exista o verticalitate dură privind numirea în funcţii de răspundere. „Nici o persoană nu era numită în funcţie de răspundere fără acceptarea lui Vladimir Voronin, iar Papuc, Botnari şi alte figuri cheie din Ministerul de Interne au fost doar nişte marionete în mâinele preşedintelui de atunci. În seara de 7 aprilie conducerea de vărf a Republicii Moldova se afla la etajul şase din clădirea Guvernului şi urmărea ce se petrece în Piaţa Marii Adunări Naţionale, inclusiv acţiunile în forţă ale poliţiei”, a spus directorul CREDO.
Sergiu Ostaf a mai afirmat că în deturnarea acţiunii paşnice din 7 aprilie 2009 ar fi fost implicate şi servicii speciale din Federaţia Rusă, care „urmărea interesul de a nimici orice tendinţă de orientare a Chişinăului spre parcursul european”, iar conducerea de la Chişinău a făcut jocul acestor servicii.
Potrivit lui Ostaf, în rândurile tinerilor care au ieşit să protesteze contra fraudei electorale, exprimată prin reprimarea dreptului la exprimare, monopolizarea mass-media, politizarea excesivă a organelor de drept, au fost fost infiltrate grupuri bine pregătie de provocatori care la comanda puterii de atunci au deturnat acţiunea paşnică de protest.
În acelaşi context, Ludmila Popovici, a declarat că „guvernarea comunistă de atunci a deturnat acţiunea paşnică de protest pentru a se menţine la putere , iar acţiunile de tortură în masă au fost provocate pentru a dirija societatea prin teroare”.
Atât Popovici, cât şi Ostaf, au opinat că actuala conducere a Republicii Moldova a evitat să-i atrgă la răspundere penală pe Vladimir Voronin şi alte persoane din conducerea PCRM mai întîi în speranţa că vor participa la alegerile prezidenţiale, iar mai apoi „a uitat de societate având drept prioritate cariera politică”.
Ex-deputatul creştin-democrat, Ştefan Secăreanu, prezent la emisiunea respectivă, a adus critici în adresa fostului său şef de partid Iurie Roşca, pe care l-a acuzat că este autorul alocuţiunii lui Vladimir Voronin din 8 aprilie 2009, în care România a fost acuzată nefondat de tentativă de lovitură de stat în Republica Moldova.