Reprezentanţi ai organelor de drept şi sectorului neguvernamental convin asupra necesităţii implementării legii cu privire la protecţia martorilor
Organele de justiţie din R. Moldova muşamalizează cazurile de tortură, fapt care determină ca fenomenul să ia amploare de la o zi la alta. Aceasta este una din acuzaţiile reprezentanţilor ONG-urilor în domeniul protecţiei drepturilor omului aduse în cadrul seminarului „Tortura în Moldova-ce se întâmplă?”, organizat luni, 23 iunie, la Chişinău, transmite Info-Prim Neo.
Potrivit preşedintelui Comitetului Helsinki în Moldova, Ştefan Urâtu, Departamentul Instituţiilor penitenciare şi Ministerul Justiţiei mint în mod făţiş atunci când spun că elaborează strategii de combatere a cazurilor de tortură. Oficialii adoptă această poziţie pentru a-şi face imagine în ajunul electoralei din 2009 sau pentru arăta mai bine în faţa Uniunii Europene. Zilnic, însă, Comitetul Helsinki este sesizat de cel puţin o victimă a torturii.
„Am făcut câteva solicitări reprezentanţilor MAI şi Procuraturii Generale pentru a acorda protecţie unor martori, însă am primit drept răspuns că nu sunt bani pentru asemenea servicii”, a menţionat Ştefan Urâtu. Potrivit lui, victima de obicei nu are bani. „Dacă i-ar avea, şi-ar cumpăra şi libertatea, lucru posibil în R. Moldova”, a adăugat preşedintele Comitetului Helsinki în Moldova.
Mai mulţi dintre participanţii la seminar au menţionat că victimele torturii nu pot să acţioneze în judecată, deoarece nu au posibilitatea să obţină o expertiză medico-legală, le este îngrădit accesul la apărare.
Şeful direcţiei juridice din cadrul departamentului Instituţii Penitenciare, Alexandru Adam, neagă acuzaţiile aduse, precizând că se face tot posibilul pentru a eradica fenomenul torturii din R. Moldova
O parte din vină pentru situaţia din ţară la acest capitol o poartă şi avocaţii care, fie nu au suficientă experienţă în rezolvarea unor asemenea cazuri, fie nu se implică din frică, a menţionat preşedintele Amnesty International (AI) Moldova, Evghenii Golosceapov.
Pe de altă parte, avocaţii se apără şi spun că de vină pentru nesoluţionarea cazurilor de tortură sunt, în mare parte, judecătorii, care nu acordă atenţia necesară cazurilor de tortură, ignorând probele aduse de avocaţi.
Participanţii la dezbateri au căzut de acord privind necesitatea implementării legii cu privire la protecţia martorilor şi alocarea banilor publici în acest scop. Avocatul care a preluat un caz de tortură trebuie să fie obligat să-l ducă până la sfârşit, fără a renunţa la caz din frică sau din alte motive, consideră avocatul Veaceslav Ţurcan, coordonator de program AI Moldova.
Seminarul „Tortura în Moldova-ce se întâmplă?” a fost organizat de centrul medical de reabilitarea a victimelor torturii ”Memoria” cu prilejul marcării la 26 iunie a Zilei Internaţionala a ONU pentru susţinerea victimelor torturii, cu susţinerea financiară a Consiliului Internaţional de Reabilitare a Victimelor Torturii de la Copenhaga.