Un grup de iniţiativă format din moldoveni stabiliţi peste hotare a organizat la Chişinău conferinţa diasporei, în cadrul căreia se va face schimb de experienţă şi de cunoştinţe cu reprezentanţi ai guvernării şi cu societatea civilă din ţară. Oficiali şi personalităţi prezente la deschiderea conferinţei au remarcat că diaspora are un rol important în parcursul european al ţării, deoarece poate împărtăşi impresii cu rudele rămase în Moldova şi astfel să le convingă să aleagă ceea ce este corect pentru dezvoltarea statului, transmite IPN.
Preşedintele Parlamentului, Igor Corman, a remarcat că este o legătură directă între rolul diasporei cu ceea ce se întâmplă în ţară, iar discuţiile cu cei stabiliţi peste hotare sunt importante pentru a conştientiza problemele cu care se confruntă şi pentru a veni cu soluţii. Oficialul a subliniat că Moldova se confruntă acum cu provocări care ţintesc data de 30 noiembrie, când vor avea loc alegeri parlamentare. Atunci poporul va decide dacă ţara să meargă în continuare pe calea dezvoltării sau să se transforme într-o colonie înapoiată.
Ex-premierul Ion Sturza a subliniat că diaspora, prin remitenţele pe care le trimite în ţară, susţine balanţa de plăţi a Moldovei. „Eu numesc diaspora petrol moldovenesc. Diaspora nu aduce doar bani, aceasta promovează imaginea ţării peste hotarele ei”, a subliniat omul de afaceri. Ion Sturza a adăugat că cei din diasporă nu trebuie să se supere dacă nu sunt înţeleşi sau auziţi în ţară, deoarece în Moldova încă nu se respectă legislaţia aşa ca în UE, iar democraţia este încă văzută diferit aici. Va veni timpul când şi în Moldova va fi ca în ţările dezvoltate.
Ambasadorul Pirkka Tapiola, şeful Delegaţiei UE la Chişinău, spune că ţara trebuie să înţeleagă că a alege calea europeană nu înseamnă să alegi între Est şi Vest, ci să alegi dezvoltarea ţării şi reformarea instituţiilor. Diplomatul a amintit că Moldova este fruntaşul Parteneriatului Estic şi prima ţară din spaţiul ex-sovietic care a obţinut şi regimul liberalizat de vize, şi Acordul de Asociere. Acum încep adevăratele provocări pentru ţară – implementarea prevederilor Acordului de Asociere. Pentru aceasta este nevoie de experineţa moldovenilor care se află în UE.
Senatorul român Viorel Badea, prezent la eveniment, a remarcat că este importantă influenţa politică pe care o poate avea diaspora, iar la alegerile din toamnă trebuie să apere calea corectă pentru ţară şi să voteze forţele pro-europene deoarece Moldova este stat european, iar moldovenii sunt europeni.