Reper serios pentru demersurile Moldovei privind recunoaşterea formală a perspectivei europene, Iurie Leancă
Declaraţia recentă a Comisarului European pentru Extindere şi Politică Europeană de Vecinătate, Ştefan Fule, privind necesitatea de i se acorda Republicii Moldova perspectiva de aderare la Uniunea Europeană poate servi drept un reper solid în demersurile autorităţilor moldoveneşti în vederea recunoaşterii formale de către UE a perspectivei europene a ţării. O apreciere în acest sens a făcut ministrul afacerilor externe şi integrării europene Iurie Leancă în interviul pentru Info-Pri Neo, publicat la 22 noiembrie.
„Incontestabil, accentul pus pe art.49 al Tratatului UE de Comisarul Fule, în discursul prezentat în cadrul Forumului UE-Moldova de la Berlin, ca indicator al direcţiei în care trebuie să se desfăşoare relaţiile de cooperare dintre Republica Moldova şi UE, va constitui un important punct de referinţă în demersurile diplomatice ale autorităţilor moldoveneşti în vederea recunoaşterii formale de către UE a perspectivei europene a ţării. Totodată, aş vrea să remarc că şi Rezoluţia privind Moldova a Parlamentului European din septembrie 2011 a menţionat art. 49 în contextul aspiraţiilor de integrare în UE ale Republicii Moldova”, a afirmat şeful diplomaţiei de la Chişinău.
Potrivit lui, recunoaşterea cât mai grabnică a perspectivei europene este în interesul real al Moldovei ca stat, dar, în aceeaşi măsură, şi al fiecărui cetăţean al ţării, în parte.
„Perspectiva europeană înseamnă recunoaşterea formală de către UE a eligibilităţii noastre de a deveni membru cu drepturi depline a spaţiului comunitar, respectiv cu cât mai devreme vom obţine această recunoaştere, inclusiv în baza reformării şi modernizării ţării noastre, cu atât mai mult ne vom apropia de realizarea obiectivului aderării la UE. Or, calitatea de membru al UE include toate avantajele apartenenţei la un spaţiu al stabilităţii şi prosperităţii pe care îl constituie în prezent UE şi pe care îl va consolida şi dezvolta cu siguranţă şi mai mult în viitor”, a precizat ministrul.
În context, Iurie Leancă a afirmat că Moldova şi fiecare cetăţean în parte are de câştigat şi de pe urma poziţiei sale de lider în promovarea reformelor interne printre cele şase state ex-sovietice ale Parteneriatului Estic. Un argument în plus în favoarea tezei sunt cele 28 milioane de euro pe care UE le oferă anul acesta suplimentar la asistenţa de bază.
„Raportată la celelalte state incluse de UE în Parteneriatul Estic, prin rezultatele pozitive înregistrate în procesul de reforme ajustate standardelor europene, Republica Moldova este considerată de UE lider al Parteneriatului. Anume din aceste considerente, statele membre au decis să majoreze asistenţa acordată ţării noastre pentru anul curent cu 28 de milioane de euro care vor fi direcţionate către domeniile dezvoltării rurale, sănătăţii şi justiţiei. Asemenea aprecieri nu pot decât să bucure, şi asta nu doar la nivel de autorităţi sau clasă politică, dar şi la nivelul societăţii civile şi al cetăţenilor. Deşi, pe termen mediu, aceste succese nu sunt foarte vizibile în viaţa cotidiană a fiecăruia dintre noi, reformele aflate în prezent în desfăşurare se vor transpune cu siguranţă în beneficii concrete pentru cetăţenii noştri”, a spus ministrul afacerilor externe şi integrării europene Iurie Leancă în interviul pentru Info-Pri Neo.