Rene van der Linden: este important controlul asupra implementării legilor şi nu doar faptul că acestea sunt adoptate
Preşedintele Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE), Rene van der Linden accentuează necesitatea controlului implementării legilor, în condiţiile când viaţa oamenilor depinde de ce se întâmplă real şi nu doar de faptul că o lege sau alta este adoptată. Preşedintele APCE, a făcut această declaraţie, citată de Info-Prim Neo, după o întrevedere cu spicherul Marian Lupu.
În cadrul întâlnirii, Marian Lupu l-a informat pe preşedintele APCE despre acţiunile întreprinse de către Legislativ în vederea onorării angajamentelor asumate în faţa forului paneuropean. El a spus că Parlamentul deja a adoptat în lectură finală 11 proiecte de lege din cele 18 stabilite în Programul de realizare a obligaţiunilor faţă de Consiliul Europei. Totodată, potrivit spicherului, Parlamentul nu a reuşit să iniţieze discuţii pe marginea a două proiecte de lege ce vizează partidele politice şi abordarea multiculturală în procesul educaţional. Primul proiect va fi supus dezbaterilor la începutul sesiunii de toamnă, iar cel de-al doilea urmează să fie prezentat de către Guvern în cadrul Codului Educaţional, a mai afirmat spicherul.
La rândul său, Rene van der Linden a apreciat acţiunile întreprinse de către forul legislativ în direcţia realizării reformelor democratice. Totodată, oficialul european a subliniat necesitatea asigurării implementării adecvate a noilor prevederi ale legislaţiei R. Moldova şi stabilirii unui mecanism eficient de monitorizare a realizării în practică a prevederilor legii.
Preşedintele APCE a afirmat, de asemenea, că instituţia pe care o reprezintă va intensifica mecanismul de control şi monitorizare a democraţiei şi respectării drepturilor omului în statele membre ale Consiliului Europei. Potrivit oficialului european acest mecanism va fi aplicat atât statelor aflate la etapa de monitorizare şi postmonitorizare, precum şi statelor care deja au depăşit aceste etape.
Preşedintele APCE s-a arătat îngrijorat de unele cazuri de tortură din partea organelor de ordine în R. Moldova şi a subliniat, de asemenea, necesitatea intensificării luptei cu traficul de fiinţe umane şi asigurării libertăţii de exprimare.
Pe parcursul zilei de miercuri, oficialul european a mai avut întrevederi cu ambasadorii statelor membre ale CoE, cu lideri ai fracţiunilor parlamentare. Joi, 27 iulie, van der Linden va ţine un discurs de la tribuna centrală a Legislativului, după care va avea întrevederi cu ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene Andrei Stratan, premierul Vasile Tarlev şi preşedintele Vladimir Voronin. În a doua parte a zilei, van der Linden va avea întrevederi cu reprezentanţii cultelor din R. Moldova, iar seara va susţine o conferinţă de presă.