Remitenţele nu vor fi supuse impozitării
În ultimul timp, atât în presă, cât şi în societate se vorbeşte mult despre metodologia de estimare indirectă a veniturilor persoanelor fizice, însă această metodologie nu va fi aplicată în 2011, a precizat Nicolae Platon, şef al Inspectoratului Fiscal Principal de Stat (IFPS), citat de Info-Prim Neo.
Platon a îndemnat contribuabilii să nu-şi facă griji, nu e vorba de un nou impozit, precum s-au grăbit să afirme unele publicaţii scrise şi electronice. E vorba de o pârghie de combatere a evaziunii fiscale. Şi această modalitate se aplică în multe ţări, inclusiv în România.
„S-a spus că va fi impozitată orice cheltuială, chiar şi la procurarea unei haine mai bune. Nu este aşa. E vorba de estimarea indirectă a veniturilor persoanelor care au venituri mai mari de 300 mii lei şi imobile ale căror valoare depăşeşte 1 mln lei. De exemplu, în situaţia când o persoană fizică procură un imobil, al cărui preţ este de peste 1 mln lei, iar persoana, potrivit bazei de date a IFPS are venituri de 2-3 mii de lei pe lună, apare întrebarea firească de unde a luat bani ca să procure un imobil la un asemenea preţ sau câteva maşini de lux? Dacă persoana va confirma că veniturile sale sunt obţinute în mod legal, nici o problemă, plăteşte impozitul cuvenit şi eşti contribuabil exemplar, nimeni, nici fiscul, nici alte organe de control nu va spune nimic”, a specificat el.
În opinia şefului IFPS, mass-media a exagerat şi în privinţa remitenţelor. Şeful fiscului afirmă remitenţe nu vor fi impozitate, adică banii trimişi de către rudele care lucrează peste hotare prin bănci, chiar şi sumele mai mari, trimise ca persoanele rămase acasă să-şi deschidă o afacere mică .
„Elaborarea şi promovarea cadrului legislativ-normativ privind estimarea indirectă a veniturilor persoanelor fizice se va face în ultimul trimestru al anului curent cu participarea largă a reprezentanţilor societăţii civile şi mediului de afaceri. Iar implementarea acestui cadru e prevăzută din anul 2012. În ce priveşte estimarea veniturilor persoanelor juridice prin metode indirecte, aceasta noi deja facem şi trebuie să spun că modalitatea s-a dovedit a fi foarte eficientă”, a menţionat Platon.
Întrebat de unde va lua fiscul date despre contribuabilii persoane fizice care au în proprietate imobile cu costuri ce între 1mln de lei, Platon a spus că de la Cadastrul fiscal. Evaluarea în masă a proprietăţilor respective din Chişinău şi din alte municipii şi oraşe ale Republicii Moldova s-a făcut de către Agenţia Relaţii Funciare şi Cadastru. Datele au fost trecute în Cadastrul fiscal, care se completează an de an cu noi date.
„La acest moment, potrivit datelor Cadastrului fiscal, avem 4655 imobile, deţinute de persoane fizice, ale căror valoare depăşeşte 1 mln de lei, 1688 persoane fizice dispun de spaţii comerciale al căror cost e mai mare de 1 mln de lei. De spaţii comerciale în valoare mai mare de 1 mln lei dispun 8916 de persoane juridice”, a mai adăugat şeful Inspectoratului Fiscal Principal de Stat Nicolae Platon.