Reintegrarea regiunii transnistrene presupune acceptarea unor compromisuri, opinie

Procesul de reintegrare necesită o implicare mai activă a cetăţenilor Republicii Moldova şi conştientizarea de către fiecare că reintegrarea regiunii transnistrene presupune acceptarea unor compromisuri. Analiza a fost făcută de către directorul executiv al Asociaţiei de Politică Externă, Victor Chirilă, la o întâlnire cu studenţii de la o universitate din Moldova, eveniment organizat în cadrul caravanei „Europa pentru Fiecare”, transmite IPN.

Victor Chirilă a subliniat că aceste compromisuri ţin de plata datoriilor regiunii şi susţinerea socială din bugetul de stat a locuitorilor de peste Nistru.

La dezbaterea cu studenţii a participat şi şeful Biroului pentru Reintegrare, George Balan. Acesta a spus că acest conflict nesoluţionat duce la pierderi de sute de milioane de dolari anual din bugetul de stat. „Urmează ca societatea moldovenească să se mobilizeze, să conştientizăm interdependenţa şi conexiunea dintre reuşitele din domeniul integrării europene cu reintegrarea ţării”, a spus şeful Biroului pentru Reintegrare.

Experţii le-au vorbit studenţilor şi despre avantajele pe care le vor avea agenţii economici din regiunea transnistreană după semnarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană, subliniind faptul că populaţia de pe malul stâng al Nistrului este dezinformată şi izolată artificial de avantajele pe care le aduce UE în Republica Moldova.

Caravana „Europa pentru Fiecare” este un proiect de asistenţă tehnică finanţat de UE. Caravana se va desfăşura în mai multe localităţi din ţară. Aceasta a început pe 30 aprilie în oraşul Cahul şi se va încheia la sfârşitul lunii iunie. 

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.