Reinfectarea cu COVID -19 și consecințele acesteia. Op-Ed de Ala Tocarciuc

„Aceleași măsuri de precauție folosite pentru a preveni infecția - măști, distanțare, vaccinări și altele - funcționează la fel de bine pentru a evita reinfectarea...”
---


Reinfectarea cu virusul care cauzează COVID-19 înseamnă, că o persoană a fost infectată, s-a vindecat, iar mai târziu a fost infectată din nou. După ce se recuperează de COVID-19, majoritatea persoanelor vor avea o anumită protecție împotriva infecțiilor repetate. Cu toate acestea, reinfectările apar tot mai des după COVID-19. Cu varianta omicron, foarte infecțioasă, în circulație, devine din ce în ce mai puțin neobișnuit să ai COVID-19 și de trei ori - sau chiar de patru ori.

Se presupune că anul 2023 va fi un an al reinfectărilor cu COVID-19

Vestea proastă este că toate aceste subvariante Omicron cauzează majoritatea reinfectărilor acum. Dar vestea bună este că, se pare că variantele Omicron sunt mai puțin virulente, ceea ce înseamnă că este mai puțin probabil să provoace boli mai grave decât tulpina originală Wuhan sau varianta Delta.

Se presupune că cei care nu au avut niciodată COVID-19 sunt expuși mai mult riscului de a se infecta în acest an cu virusul din familia Omicron.

Reinfectarea este bună sau rea pentru tine?

Se cunoaște deja, că persoanele care se vindecă de COVID-19 păstrează anticorpi care oferă o anumită protecție împotriva reinfectării. Dar consecințele infecțiilor repetate pot duce la probleme de sănătate neașteptate în viitor.

Cu fiecare infecție, rezistența organismului se diminuează tot mai mult, până când, cu suficiente atacuri, ajunge în zona de pericol.

De aceea, evitarea unei a doua sau a treia infecții este importantă pentru a încerca să îți păstrezi în continuare sănătatea.

Un studiu preliminar al Universității Washington din St. Louis a analizat dosarele de sănătate ale peste 5,4 milioane de pacienți ai Administrației Veteranilor.

Autorii studiului au observat că rezultatele negative asupra sănătății au fost cele mai scăzute la persoanele cu o singură infecție, au crescut la persoanele cu două infecții și au fost cele mai ridicate la persoanele cu trei sau mai multe infecții. Riscurile de sănătate la nivelul plămânilor, rinichilor și gastrointestinale au fost, de asemenea, mai mari în rândul celor reinfectați.

Concluzia principală a studiului a fost: Reinfectarea cu COVID-19 crește riscul atât al rezultatelor acute, cât și al COVID de lungă durată. Acest lucru a fost evident la persoanele nevaccinate, vaccinate, vaccinate inclusiv cu booster.

Factorii, care influențează reinfectarea direct

Starea de sănătate a persoanei:

  • Perioada, care a trecut de la infecția precedentă, deoarece anticorpii au tendința de a scădea cu timpul;
  • Vaccinarea, revaccinarea, perioadele de după vaccinare;
  • Imunitatea personală generală, o imunitate scăzută prezintă un factor de risc;

Starea virusului:

  • Variantele circulante, diferențele dintre variantele precedente și variantele curente.


Ce consecințe au reinfectările cu COVID-19 asupra sănătății comunitare?

Studiile actuale arată că infectarea de mai multe ori - un scenariu din ce în ce mai frecvent pe măsură ce pandemia se prelungește și variantele devin mai transmisibile - poate avea efecte agravante și aduce riscuri suplimentare pentru sănătatea comunitară.

Conform rezultatelor studiilor, persoanele care au avut mai mult de o infecție cu COVID-19 au avut de trei ori mai multe șanse de a fi spitalizate și de două ori mai multe șanse de a muri decât cele care au avut doar o singură infecție. Cei cu infecții multiple erau, de asemenea, mai vulnerabili la alte afecțiuni periculoase; aveau de 3,5 ori mai multe șanse de a dezvolta probleme pulmonare, de 3 ori mai multe șanse de a avea afecțiuni cardiace și de 1,6 ori mai multe șanse de a avea modificări cerebrale care să necesite îngrijiri decât persoanele care au avut COVID-19 doar o singură dată.

Infecțiile repetate pot crește, de asemenea, riscul de COVID-19 lung. Încă nu este clar ce anume îi expune pe oameni la riscul de a dezvolta simptome care pot persista mult timp după ce infecția activă a dispărut, iar orice întâlnire cu SARS-CoV-2 ar putea declanșa orice proces care determină un COVID lung. Infecțiile repetate nu fac decât să crească șansele.

Cum ne protejăm de reinfectare?

Aceleași măsuri de precauție folosite pentru a preveni infecția - măști, distanțare, vaccinări și altele - funcționează la fel de bine pentru a evita reinfectarea.

Pentru a se proteja pe ei înșiși și pe alte persoane care ar putea fi expuse unui risc mai mare, cum ar fi rudele în vârstă, oamenii ar trebui:

  • să se vaccineze cu vaccinul bivalent (la cel puțin trei luni după o infecție anterioară);
  • să poarte masca în medii cu risc ridicat;
  • să ia în considerare utilizarea testelor rapide de antigen înainte de a participa la evenimente sau adunări specifice pentru a reduce șansa de a infecta alte persoane care pot fi deosebit de vulnerabile;

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.

IPN LIVE