Jurnaliştii vor putea fotografia şi realiza înregistrări audio şi video cu copiii aflaţi în instituţiile medico–sanitare şi cele de sănătate publică doar după o coordonare prealabilă cu personalul managerial al instituţiei şi doar după ce vor completa un formular prin care vor solicita accesul la informaţie privitoare la copiii aflaţi în situaţie de risc. Cu o iniţiativă legislativă în acest sens vine Ministerul Sănătăţii, transmite IPN.
Un exemplar completat al Formularului pentru solicitarea accesului la informaţie privitoare la copiii aflaţi în situaţie de risc va fi păstrat de către instituţia medico–sanitară sau de sănătate publică în care a avut loc intervievarea copilului minor pe o perioadă de cel puţin cinci ani.
Autoritatea din domeniul sănătăţii stipulează într-un regulament că în situaţiile în care legislaţia restricţionează accesul la un anumit gen de informaţii, reprezentanţii instituţiilor medico–sanitare şi cei de sănătate publică vor argumenta imposibilitatea de a furniza informaţii, făcând referire la normele legale şi la responsabilitatea lor de a proteja interesul superior al copilului.
Nu se va permite intervievarea copiilor care sunt victime ale agresiunii sexuale, violenţei fizice, aflaţi în stare gravă de sănătate (cu arsuri, cu chipul/corpul desfigurat, etc.) sau suferinzi de tulburări psihice. Toată informaţia urmează să fie oferită de medici, părinţi sau alţi reprezentanţi legali ai copilului, pentru a asigura protecţia şi a evita retrăirea emoţiilor negative. Totodată, interviurile pentru mass–media vor fi acordate de persoanele desemnate de conducerea instituţiei medico–sanitare ori instituţiei de sănătate publică.
Intervievarea copiilor de până la 10 ani se va face strict cu acordul prealabil al părinţilor sau altor reprezentanţi legali. În cazul copilului care a atins vârsta de 10 ani, intervievarea se va face cu acordul prealabil al copilului şi acordul prealabil al părinţilor sau altor reprezentanţi legali.