Practicile de implementare a serviciului universal şi obligaţiile furnizorilor desemnaţi pentru prestarea acestui serviciu este tema unui seminar de trei zile care si-a început astăzi lucrările la Chişinău. El este organizat de Grupul reglementatorilor în domeniul comunicaţiilor electronice din ţările Parteneriatului Estic (PaE ) (Armenia, Azerbaijan, Belarus, Georgia, R. Moldova, Ukraina) şi compania Pricewaterhouse Coopers Slovensko cu suportul Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Comunicaţii Electronice şi Tehnologia Informaţiei (ANRCETI).
Acesta este al patrulea seminar organizat anul curent pentru specialiştii autorităţilor respective din ţările PaE. Seminarele date reprezintă o componentă a proiectului de asistenţă tehnică acordat Grupului reglementatorilor PaE de către Comisia Europeană (CE) şi au scopul de a oferi suport în procesul de aducere a principiilor şi practicilor de reglementare în domeniu în conformitate cu standardele europene. Seminarele sunt gestionate de experţi ai companiei Pricewaterhouse Coopers Slovensko, desemnată de CE drept executant al proiectului nominalizat.
La deschiderea seminarului, Iurie Ursu, director adjunct al ANRCETI, a declarat că problema implementării serviciului universal, fiind un element important al acquis – ului european, este actuală pentru toate autorităţile de reglementare din ţările PaE. „Suntem interesaţi de experienţa statelor UE în acest domeniu şi cred că participarea la seminar a experţilor din Cehia, România şi Slovacia ne va permite nu numai să cunoaştem această experienţă, dar şi să preluăm cele mai bune practici aplicate în aceste ţări”, a accentuat Iurie Ursu.
În prima zi a seminarului, reprezentanţii autorităţilor de reglementare din ţările PaE, inclusiv ai ANRCETI, au raportat situaţia la zi privind implementarea serviciului universal în statele respective, după care experţii străini au prezentat cadrul de reglementare comunitar privind serviciul universal în comunicaţiile electronice. A doua zi, participanţii la seminar vor discuta aspecte legate de selectarea furnizorilor pentru prestarea serviciului universal, stabilirea obligaţiilor pentru aceşti furnizori, de calcularea costului net de furnizare a serviciului universal, de finanţarea şi/sau recuperarea acestui cost. În ultima zi a seminarului, participanţii la el vor examina, în cadrul unei mese rotunde, experienţa implementării serviciului universal în Austria, Cehia, România şi Slovacia.
Serviciul universal reprezintă un set minim de servicii de comunicaţii electronice la un anumit nivel de calitate, disponibile tuturor utilizatorilor finali, la tarife accesibile, indiferent de localizarea lor geografică. Conform Legii comunicaţiilor electronice, în acest set sunt incluse serviciile: accesul la reţeaua publică de telefonie fixă la un punct fix, serviciul de informaţii privind abonaţii şi punerea la dispoziţie a registrelor abonaţilor, accesul la telefoanele publice cu plată, inclusiv accesul gratuit la serviciile de urgenţă. Termenele de implementare a acestor servicii vor fi stabilite în Programul naţional de implementare a serviciului universal pe termen lung, care urmează să fie aprobat de Guvern.
Grupul reglementatorilor PaE a fost constituit în septembrie 2012 la reuniunea de la Chişinău a autorităţilor de reglementare în domeniul comunicaţiilor electronice din ţările PaE. Această organizaţie are misiunea de a asigura schimburi regulate de informaţii şi experienţă între reglementatorii din ţările PaE şi UE, armonizarea cadrului juridic naţional din ţările PaE cu standardele UE şi aplicarea celor mai bune practici europene de reglementare.
Serviciul de presă al ANRCETI
20 noiembrie 2013
tel: 022-251-306, 079422244