Regiunea transnistreană încearcă să se manifeste la nivel internațional ca entitate statală, opinie

Regiunea transnistreană încearcă să se manifeste în calitate de subiect al dreptului internațional sau o entitate statală cu caracter recunoscut, fapt care nu corespunde realității. Declarația a fost făcută de deputatul Partidului Popular European, Eugen Carpov, în cadrul emisiunii „Butonul roșu” de la postul public de televiziune Moldova 1, referindu-se la recenta reuniune a Sub-comitetului din cadrul Comitetului de Monitorizare al Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE) privind conflictele dintre statele membre ale Consiliului Europei care a avut loc la Paris, transmite IPN.

În opinia lui, autoritățile Republicii Moldova ar trebui să fie foarte atente atunci când acceptă dialoguri privind problema transnistreană în formate netradiționale, așa cum a fost cel de la Paris de acum câteva zile. „Pentru că avem un precedent când ieșim din formatele obișnuite unde există niște reguli, un anumit statut pentru fiecare jucător și există și proceduri în baza cărora se negociază”, spune Eugen Carpov.

Vicepreședinta Partidului Liberal Reformator, Tatiana Potâng, spune că a fost șocată atunci când a urmărit cum jubilează conducătorii de la Tiraspol la finalul întrunirii de la Paris. Potrivit ei, liderul de la Tiraspol, Vadim Krasnoselskii, prezintă întrunirea de la Paris și scoaterea de pe agenda ONU a subiectului privind armata rusească din stânga Nistrului drept o victorie a regiunii transnistrene. Totodată, Tatiana Potâng spune că agenda întrunirii de la Paris a fost dictată de Tiraspol, lucru care i se pare incorect pentru că Republica Moldova este cea care ar trebui să dicteze agenda. „Această ușoară tăcere a autorităților cu privire la întrunirea de la Paris mi se pare, de asemenea, o rușinoasă cedare în fața inițiativelor celor de la Tiraspol”, a afirmat vicepreședinta PLR.

Potrivit lui Alexandru Postica, director de programe al Asociației Promo-LEX - unica organizație neguvernamentală de la Chișinău care a participat la reuniunea de la Paris, ”agenda discuțiilor a fost publică și cuprindea subiecte care țin de problemele și situația din regiunea transnistreană a Republicii Moldova. Formatul evenimentului nu permite publicarea conținutului discuțiilor, însă cunoaștem din presa locală de la Tiraspol că Vadim Krasnoselski a cerut participanților săi să accentueze aspectele ce țin de necesitatea recunoașterii internaționale a regiunii transnistrene a Republicii Moldova.”

Reuniunea Sub-comitetului din cadrul Comitetului de Monitorizare al Adunării parlamentare a Consiliului Europei (APCE) privind conflictele dintre statele membre ale Consiliului Europei a avut loc pe 16 ianuarie în capitala Franței, Paris.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.