Registrul unităţilor administrativ-teritoriale va fi definitivat până la sfârşitul anului în curs
Până la sfârşitul anului în curs, urmează să fie creată o bază de date privind unităţile administrativ-teritoriale ale RM – Registrul unităţilor administrativ-teritoriale. Softul a fost elaborat în 2008, iar în prezent are loc completarea bazei de date, a comunicat
Valeriu Gânju, vicedirector al ÎS „Cadastru”, transmite Info-Prim Neo.
„Registrul este necesar atât autorităţilor publice centrale şi locale, cât şi publicului larg, în special persoanelor care vor efectua tranzacţii imobiliare. Registrul va conţine informaţii despre hotarele unităţilor administrativ- teritoriale, hotarele proprietăţilor, adresele construcţiilo şi încăperilor date în folosinţă, alte informaţii necesare”, a spus vicedirectorul ÎS „Cadastru”.
Până la sfârşitul anului va fi creată şi arhiva electronică cadastrală. Consultarea acesteia va permite să fie evitate cazurile când o proprietate implicată în alte tranzacţii – de exemplu este pus în gaj – se expune pentru vânzare. Procedura de obţinere a acestor date va fi esenţial simplificată, remarcă responsabilii întreprinderii de stat.
Pe parcursul anului va continua şi corectarea erorilor comise la întocmirea planurilor cadastrale şi înscrierilor în Registrul bunurilor imobile. Valeriu Gânju spus în context că la înregistrarea celor peste 4 milioane de bunuri imobiliare şi drepturilor de proprietate asupra lor (din cele 5,5 milioane de proprietăţi imobiliare care se apreciază că ar fi în RM) au fost comise diferite erori.
„Este şi firesc când e vorba de înregistrarea unui număr atât de mare de proprietăţi şi când evaluarea acestora se face în masă. Erorile se referă la scrierea incorectă a numelui proprietarului şi adresei imobilului, la dubarea numerelor cadastrale, dar şi erori comise în procesul de elaborare a proiectului de organizare a teritoriului, la necorespunderea amplasării terenurilor în natură cu cea indicată în documentul de drept etc.”, a precizat vicedirectorul ÎS „Cadastru”. Potrivit lui, în 2008 au fost corectate 23 mii de erori de toate tipurile şi lucrul acesta va continua.