Acordarea de către UE a regimului liberalizat de vize pentru moldoveni va avea efecte atât pozitive, cât şi negative în procesul de reglementare a conflictului transnistrean. De această părere este Vladimir Iastrebceak, ex-reprezentant politic al Tiraspolului şi negociator din partea transnistreană în formatul 5+2, transmite IPN.
Vladimir Yastrebceak a menţionat, la o masă rotundă la Chişinău, că nu ar fi corect ca europenii să condiţioneze oferirea regimului liberalizat de vize cu rezolvarea conflictului transnistrean. Expertul din stânga Nistrului crede că acest regim ar putea să impulsioneze, pe de o parte, negocierile privind rezolvarea conflictului. Pe de altă parte, transnistrenilor li se va cere să respecte anumite condiţii, iar acest lucru ar putea afecta procesul de negocieri între Tiraspol şi Chişinău.
În opinia lui Vladimir Iastrebceak, oricât ar dori toţi să afirme că decizia de a liberaliza regimul de vize pentru moldoveni nu este politică, este clar că nu este aşa. Expertul a mai spus că oamenii din regiune merită să fie informaţi despre ce-i aşteaptă în caz că vor obţine acest regim.
Şefa Direcţiei cooperare politică cu UE din cadrul Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Daniela Morari, a replicat că partenerii europeni nu au condiţionat niciodată acordarea regimului liberalizat de vize cu rezolvarea conflictului transnistrean. De acest regim vor beneficia toţi moldovenii cu paşaport biometric eliberat de Republica Moldova, inclusiv cei care domiciliază în stânga Nistrului.