Directorul regional al Organizației Mondiale a Sănătății pentru Europa, Hans Kluge, aflat în vizită la Chișinău, evidențiază mai multe vulnerabilități în domeniul sănătății legate de fluxul de refugiați din Ucraina. Într-o conferință de presă susținută alături de ministrul sănătății, Ala Nemerenco, oficialul OMS a menționat rolul important al sprijinului psiho-social acordat refugiaților, transmite IPN.
Răspunzând la întrebările presei, Hans Kluge a spus că ar grupa necesitățile în trei grupuri. În primul rând, este vorba despre necesitatea acordării sprijinului psiho-social, deoarece sunt persoane care au trecut prin suferințe foarte mari. Sunt și copii care au fost despărțiți uneori de părinți. De aceea, este nevoie să se acorde o atenție sporită problemelor de sănătate mentală. Al doilea grup de necesități ar viza tratamentele pentru bolile netransmisibile, cum ar fi hipertensiunea, bolile cardiovasculare sau diabetul zaharat. Oamenii și-au întrerupt tratamentul din cauza acestui război și este important să-l reia cât mai curând.
Legat de bolile transmisibile, pe care Hans Kluge le-a inclus în al treilea grup de necesități, în prim plan iese COVID-19. Doar unul din trei ucraineni au fost vaccinați și de aceea este foarte important să continue procesul de imunizare aici, în Republica Moldova, a subliniat oficialul OMS. La fel de importantă este și asigurarea vaccinării în cazul altor boli transmisibile, cum ar fi poliomielita sau tuberculoza.
Din experiența crizelor anterioare, Hans Kluge a declarat că refugiații nu trebuie tratați ca un pericol pentru sănătatea țărilor-gazdă. „Noi promovăm ideea efectuării unui diagnostic foarte detaliat al acestor persoane și tratarea acestei situații ca fiind o posibilitatea de a continua tratamentul refugiaților în țara în care au ajuns”, a adăugat directorul regional al OMS pentru Europa.
Pentru țara gazdă acest lucru ar însemna că Ministerul Sănătății este nevoit să sporească investițiile în sănătate. De asemenea, se impune armonizarea protocoalelor de tratament și asigurarea accesului la medicamentele pe care acești oameni și le-au administrat până să plece din țară.
Hans Kluge a mai spus că de la bun început, de când a pornit acest război, OMS a fost alături de Guvernul Republicii Moldova, oferindu-i asistență în ceea ce privește coordonarea răspunsurilor la această situație de criză, venind cu asistență inclusiv în ceea ce privește identificarea resurselor disponibile și atragerea resurselor din alte părți, precum și identificarea necesităților critice pe care le au refugiații. Prioritatea OMS este ajutorarea țărilor implicate în sprijinirea vecinilor săi și oferirea asistenței umanitare pentru a-i ajuta să facă fața acestei provocări și pentru a-i ajuta cu toate resurse de care au nevoie.
Pe teritoriul Republicii Moldova sunt în jur de 100 de mii de refugiați din Ucraina, jumătate sunt copii.