Refugiații din Ucraina vor beneficia de asistență juridică gratuită

Refugiații din Ucraina vor beneficia de asistență juridică oferită gratuit de cele patru Platforme regionale de dialog pentru acces la justiție, datorită susținerii Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) și al Suediei. Platformele, care activează în raioanele Soroca, Criuleni, Cimișlia, precum și în UTA Găgăuzia, vor ajuta persoanele care au fugit de război să obțină statutul de refugiat, să își perfecteze actele de identitate, să obțină codul numeric personal pentru încadrarea în câmpul muncii, să își înscrie copiii în instituțiile școlare și preșcolare, transmite IPN.

„Împreună cu PNUD, am decis să răspundem nevoilor imediate ale zecilor de femei, vârstnici și copii adăpostiți la Soroca, Criuleni, Cimișlia și Comrat. Partenerii noștri locali, ONG-urile care lucrează în cele patru raioane, sunt în prima linie și continuă să promoveze și să protejeze drepturile persoanelor aflate în situații vulnerabile”, afirmă Katarina Fried, ambasadoarea Suediei la Chișinău.

Dima Al-Khatib, reprezentantă rezidentă PNUD în Republica Moldova, spune că  „oamenii care au fugit din calea războiul din Ucraina, în special femeile, copiii și vârstnicii, au nevoie de asistență juridică pentru a se integra în comunitățile gazdă din Moldova, unde au găsit adăpost și ajutor. Iată de ce PNUD și Suedia, prin parteneriatele stabilite la nivel local cu Platformele de dialog pentru acces la justiție și ONG-urile, susțin oferirea de asistență juridică la perfectarea actelor de identitate, la înscrierea copiilor în grădinițe, școli și la angajarea în câmpul muncii”.

Pe lângă asistență juridică, va fi acordată consiliere psihologică, la sesiuni individuale și de grup,  inclusiv în limba ucraineană. Platformele vor angaja din rândul persoanelor refugiate psihologi, dar și pedagogi care vor organiza activități pentru copiii și tinerii veniți din Ucraina.

De asemenea, cu suportul Suediei și al PNUD, vor fi oferite peste 2500 de pachete cu produse de igienă și alimentare.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.

IPN LIVE