Patru refugiate din Ucraina au reușit să se angajeze în câmpul muncii cu suportul Asociației „Motivație” din Moldova. Acest lucru a fost posibil în cadrul proiectului „Solidaritate și activism pentru pace”, implementat timp de un an.
Într-o conferință de presă la IPN, Victoria Boțan, specialistă în relații publice în cadrul Asociației „Motivație”, a relatat istoria Liubei, o tânără refugiată din Ucraina care s-a angajat într-un local de alimentație publică din Republica Moldova în calitate de bucătăreasă. Tânăra s-a adaptat rapid și a putut să își onoreze obligațiunile de serviciu.
Ludmila Iachim, directoare executivă a Asociației „Motivație”, a menționat că, în situația de criză care a început anul trecut, asociația a început să ofere suport și refugiaților din Ucraina, dar cu accent pe persoanele cu dizabilități. Suportul constă în distribuirea de pachete cu produse alimentare și produse de igienă, transport accesibil pentru persoanele cu dizabilități, medicamente, consiliere psihologică, transferuri din diferite puncte, inclusiv înafara țării. Suportul oferit refugiaților este prevăzut în mai multe proiecte începute anul trecut care continuă și anul acesta.
În cadrul aceluiași proiect, „Solidaritate și activism pentru pace”, 66 de femei cu și fără dizabilități, cetățene ale Republicii Moldova și ale Ucrainei, au fost implicate activ în promovarea incluziunii sociale. Acest rezultat a fost obținut prin organizarea a trei activități. O activitate de salubrizare la Ialoveni, o activitate culturală la Șoldănești și o vizită la casa de cultură Borogani din Leova. Toate activitățile au avut drept scop promovarea incluziunii persoanelor cu dizabilități și a refugiatelor din Ucraina.
Totodată, în cadrul a două instruiri, 38 de femei din raioanele Leova, Șoldănești și Ialoveni au căpătat abilități de a se implica activ în gestionarea crizei umanitare.
Daniela Dutca, ofițer de proiect Un Women Moldova, care este partener la implementarea proiectului, a precizat că finanțarea proiectului a fost posibilă datorită suportului obținut din partea Fondul Femeilor pentru Pace și Asistență Umanitară, care și-a deschis umbrela financiară pentru Moldova imediat ce țara a trebuit să facă față crizei refugiaților, criză fără precedent, de altfel.
Notă: Agenția IPN oferă dreptul la replică persoanelor care se consideră vizate în știrile realizate de pe declarațiile organizatorilor prezentei conferințe de presă, inclusiv prin facilitarea organizării altei conferințe de presă în condiții similare.