Reformele iniţiate de guvernare vor fi în vizorul societăţii civile şi în 2014

Societatea civilă din Republica Moldova va monitoriza şi în noul an reformele în domeniul justiţiei şi acţiunile întreprinse de autorităţi în combaterea fenomenului corupţiei. Vicepreşedintele Consiliului Naţional pentru Participare, Antoniţa Fonari,  spune că, în contextul semnării şi ratificării Acordului de a Asociere cu Uniunea Europeană, societatea civilă va trebui să facă publice rezultatele obţinute de către guvernare şi să „traducă” cetăţenilor sensul reformelor şi impactul acestora.

Solicitată de IPN, Antoniţa Fonari a spus că, în procesul de apropiere de Uniunea Europeană, guvernarea de la Chişinău a dat dovadă de cea mai bună comunicare cu societatea civilă, printre statele Parteneriatul Estic. Guvernarea ascultă societatea civilă, însă nu întotdeauna soluţionează problemele sesizate.

Societatea civilă are în continuare sarcina să le explice oamenilor ce înseamnă integrarea europeană. În Moldova încă mai persistă percepţia generală că procesul de integrare europeană înseamnă circulaţie în UE fără vize. De fapt, apropierea de UE presupune mult mai multe schimbări şi beneficii, dar şi un şir de obligaţiuni.

Vicepreşedintele CNP a subliniat că reformele iniţiate până în prezent în mai multe domenii au dus deocamdată doar la schimbarea sediilor unor instituţii şi atât. În acest context, societatea civilă va continua să monitorizeze implementarea reformelor, pentru că de acest lucru au nevoie în primul rând cetăţenii Republicii Moldova şi mai apoi europenii.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.