Reformele din justiție și combaterea corupției – elementele fondatoare pentru orice democrație, forum

Republica Moldova trebuie să construiască un sistem în care justiția să fie independentă, imparțială și să se bucure de încrederea cetățenilor. Acest lucru este important nu doar pentru Republica Moldova ca țară independentă, dar și pentru Republica Moldova ca și viitor membru al Uniunii Europene. Declarația aparține ambasadorului UE la Chișinău, Janis Mazeiks, și a fost făcută în cadrul Forumului Reformarea Justiției și Combaterea Corupției, organizat pentru al șaselea an consecutiv de către Centrul de Resurse Juridice din Moldova, transmite IPN.

Janis Mazeiks a menționat că în viitorii ani va deveni vizibilă importanța reformării justiției și combaterii corupției, fiindcă acestea reprezintă elementele fondatoare pentru orice democrație care vrea să devin parte a Uniunii Europene. „Au fost făcute foarte multe realizări. Noi cunoaștem că ne mișcăm în direcția corectă pentru a combate corupția. Am discutat cu mulți actori care la fel văd ca pe un succes. Avem mai multe proiecte pentru digitalizarea justiției. Tehnologiile moderne sunt foarte importante în Republica Moldova”, susține ambasadorul Mazeiks.

Ediția din acest an a forumului se concentrează pe procesul de evaluare externă a judecătorilor și procurorilor, dar și pe evoluțiile ce vizează lupta împotriva corupției. De asemenea, organizatorii își propun să aducă în prim-plan principalele viziuni și idei despre cum ar putea arăta justiția viitorului, dar și istorii motivaționale anticorupție.

Prezent la eveniment, președintele Parlamentului, Igor Grosu, a declarat că toate transformările trebuie să aibă un orizont. ,,Orizontul meu este 2028. 2028 va fi integrarea europeană, noi trebuie să fim pregătiți. Dumneavoastră trebuie să aduceți cea mai mare contribuție pe dimensiunea dumneavoastră. Parlamentul o să vă ajute. Repet, avem nevoie de argumente, acțiuni. Eu văd că este lume bună în sistem și procurori și polițiști. Judecătorilor le zic mai mult curaj”, a declarat Igor Grosu.

Însărcinatul cu afaceri ad-interim al SUA în Republica Moldova, Nina Maria Fit, a declarat că moldovenii trebuie să știe că nu sunt singuri pe această cale dificilă. „SUA sunt și vor rămâne partener apropiat și activ, care susține eforturile moldovenilor, inclusiv prin suport, pentru a evalua în  mod independent integritatea procurorilor, pentru a consolida poliția, sistemul judecătoresc și agențiile independente anticorupție”, a spus diplomata americană.

Evenimentul este organizat de Centrul de Resurse Juridice din Moldova cu sprijinul financiar al Departamentului de Stat al SUA prin intermediul Biroului Internațional pentru Justiție Penală și Aplicarea Legii al Ambasadei SUA în Republica Moldova.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.