Consiliul de Reformare a Partidului Liberal cheamă colegii din PL să voteze joi, 30 mai, în Parlament, un guvern pro-european, Guvernul Leancă. În cadrul unei conferinţe de presă, reformatorii au spus că le este jenă de colegii liberali minoritari din fracţiune, care manifestă lipsă de maturitate şi responsabilitate faţă de cetăţeni, transmite IPN.
„Cu atât mai mare este acest sentiment de jenă atunci când în postura de promotor al euro-scepticismului şi detractor al parcursului european al Republicii Moldova se plasează Mihai Ghimpu, în trecutul deloc îndepărtat, aprig susţinător al integrării Republicii Moldova în UE”, a menţionat deputatul PL Ana Guţu.
Aceasta a spus că a nu susţine învestirea unui guvern pro-european în condiţiile crizei politice de azi din Republica Moldova înseamnă o raliere directă, chiar dacă e tacită, la opinia opoziţiei comuniste din Parlament, susţinătoare frecventă a aderării Republicii Moldova la Uniunea vamală Rusia-Belarus-Kazahstan.
De asemenea, Ana Guţu a spus că, dacă deputaţii PL nu vor susţine un guvern pro-european, aceasta înseamnă a-i dezamăgi şi pe alegătorii PL. De asemenea, nesusţinerea unui guvern pro-european înseamnă a îngropa idealul ruperii Republicii Moldova de sub influenţa imperială rusească şi a integrării Republica Moldova în spaţiul valorilor europene.
„Stimaţi colegi, care mai împărtăşiţi din obligaţiune poziţia lui Mihai Ghimpu de a nu vota un guvern pro-european, gândiţi-vă nu la supărările unui lider obosit, supărări personalizate de o manieră dezechilibrată, păguboasă şi distructivă. Gândiţi-vă la ceea ce vor spune copiii voştri. Vă îndemnăm să fiţi alături de noi şi să votaţi un guvern pro-european al viitoarei coaliţii de guvernare”, a menţionat Ana Guţu.
În cadrul aceleiaşi conferinţe, reformatorii au făcut apel şi către colegii din PDM şi PLDM. Aceştia au chemat colegii să-şi lase ambiţiile, fiecare să renunţe la interesul personal ori de partid şi să se unească într-o pornire demnă de statutul pe care l-au acordat alegătorii.
„Cine contează pe o poziţie confortabilă în urma unor alegeri anticipate greşeşte amarnic. Alegătorii ne vor evalua mandatul nu în funcţie de câte ministere am avut în portofoliu, ci cum am procedat în momente de maximă importanţă pentru destinul lor”, a menţionat deputatul Valeriu Saharneanu.
Liderul grupului reformatorilor, Ion Hadârcă, a spus că în pofida unor presiuni care au existat, un guvern pro-european trebuie votat. Parlamentarul a comunicat că, în urma negocierilor pentru formarea unei majorităţi parlamentare, s-a stabilit că vor fi păstrate aceleaşi ministere reprezentative ale PL.
Pentru învestirea noului guvern, premierul desemnat, Iurie Leancă, trebuie să obţină votul de încredere a 51 de voturi.