Reforma sistemului rezidenţial de îngrijire a copilului se va extinde în 2008 în şase regiuni ale R. Moldova
Reforma sistemului rezidenţial de îngrijire a copilului se va extinde pe parcursul anului 2008 în şase regiuni ale R. Moldova: Leova, Bender, Ciadâr-Lunga, Donduşeni, Edineţ şi Soroca. Perspectivele şi rezultatele implementării reformei au fost prezentate marţi, 8 aprilie, în cadrul unei conferinţa naţionale desfăşurate la Chişinău, transmite Info-Prim Neo.
Anul trecut reforma s-a desfăşurat în alte şase raioane ale republicii (Bălţi, Făleşti, Floreşti, Teleneşti, Străşeni, Hânceşti) în cadrul unui proiect sprijinit de UNICEF şi Uniunea Europeană. Autorităţile îşi propun pentru 2008 reducerea numărului de copii privaţi de îngrijirea părintească, reducerea plasamentului copiilor în instituţii rezidenţiale, promovarea şi facilitarea dezvoltării serviciilor sociale integrate pentru familiile vulnerabile şi copiii în situaţii de risc.
Guvernul şi partenerii săi se arată mulţumiţi de rezultatele reformei care se desfăşoară începând cu 2007. Moldova a progresat mult în implementarea reformei şi poate fi considerată un model pentru alte ţări din regiune, a declarat Ray Virgilio Torres, reprezentantul UNICEF în Moldova, organizaţie care sprijină Guvernul în implementarea reformei. „Anul trecut s-a făcut istorie”, a menţionat reprezentantul UNICEF, numărul copiilor admişi în instituţiile de tip rezidenţial din cele şase regiuni fiind redus de câteva ori.
Potrivit viceministrului Educaţiei şi Tineretului, Valentin Crudu, în cadrul reformei au fost reintegraţi cu succes în familiile biologice sau extinse 264 copii. Reintegrarea a 40 copii a fost facilitată prin crearea unui Centru de zi în cadrul gimnaziului-internat din Cărpineni, Hânceşti, prima instituţie de tip rezidenţial din Moldova în proces de transformare. De asemenea, a fost prevenită instituţionalizarea a 469 copii. Numărul Caselor de copii de tip familial s-a dublat, ajungând la 57.
Ministrul Protecţiei Sociale, Familiei şi Copilului, Galina Balmoş, a menţionat că în 2007 au fost create 15 Comisii pentru protecţia copilului aflat în dificultate, care au reuşit să examineze situaţia a 1458 de copii în situaţii de risc. A fost ceată o reţea de asistenţi sociali comunitari, în 2007 fiind angajaţi 600, iar în 2008 – 396 asistenţi. Rolul acestora este de a preveni abandonul copilului, de a acorda sprijin familiei şi de a monitoriza cazurile. De asemenea, au fost aprobate 45 de familii de asistenţi parentali profesionişti, la moment în 29 de familii fiind plasaţi 37 copii. Totodată, MPSFC a elaborat proiectele strategiei privind incluziunea socială a persoanelor cu disabilităţi şi strategiei cu privire la crearea sistemului integrat de servicii sociale care va contribui la implementarea cu succes a reformei sistemului rezidenţial, a remarcat Galina Balmoş.
Rezultatele atinse până la acest moment sunt îmbucurătoare. Mai trist este, însă, că a trecut deja un an din perioada preconizată pentru reformă, an care a fost necesar pentru a înţelege cum trebuie să se deruleze această reformă, spune directorul organizaţiei „EveryChild Moldova”, Stela Grigoraş. Cu părere de rău, la moment reforma decurge doar în unele raioane, iar copii din celelalte raioane nu pot aştepta până autorităţile învaţă cum să reorganizeze sistemul rezidenţial, menţionează Stela Grigoraş.
Guvernul a adoptat în iulie 2007 Strategia şi Planul de Acţiuni cu privire la Reforma sistemului rezidenţial de îngrijire a copilului pentru anii 2007-2012. Scopul reformei este de a reduce până în anul 2012 cu 50% numărul copiilor ce cresc şi se dezvoltă separat de familie, prin reintegrarea în familia naturală sau extinsă a majorităţii copiilor care se află în internate sau case de copii şi prin prevenirea instituţionalizării copiilor. De asemenea, Guvernul îşi propune reorganizarea tuturor instituţiilor rezidenţiale în baza unui plan general de transformare.
Potrivit ultimei evaluări a instituţiilor rezidenţiale, realizate de proiectul UNICEF-UE, în 2006 în cele 67 de instituţii rezidenţiale din Moldova creşteau 11,5 mii de copii. 10 mii dintre aceştia aveau unul sau ambii părinţi în viaţă. Cei mai mulţi dintre copiii aflaţi în grija statului – 5,3 mii – se aflau în cele 19 internate din republică.