Reforma propusă de Ministerul Justiției nu poate repara „dezastrul din sistemul judiciar”, opinie

Reforma justiției are drept scop eliminarea elementului corupției, iar soluțiile propuse de Ministerul Justiției prin proiectul de reformă nu pot repara „dezastrul din sistemul judiciar”. De această opinie este expertul în politici publice Ștefan Gligor. Expertul nu consideră conceptul reformei justiției unul foarte curajos, din contra, în opinia lui, este unul foarte modest în raport cu problemele din justiție. Și consilierul președintelui Parlamentului, Fadei Nagacevschi, consideră că proiectul nu este suficient de dur pentru situația actuală din sistemul justiției. Opiniile au fost exprimate în cadrul emisiunii „Politica Nataliei Morari” de la postul TV8, transmite IPN.

„Actualul concept de reformă a justiției presupune reevaluarea a 15 președinți de instanțe, 4 președinți și vicepreședinți ai Curților de Apel și reorganizarea Curții Supreme de Justiție în Curte de Casație, toată sarcina revenind Curților de Apel. Curțile de Apel sunt cele mai corupte instanțe din Republica Moldova și ele nu sunt reatestate și reevaluate în niciun fel. Trei persoane din 64 de judecători vor fi reevaluate. Unde ajungem cu așa o reformă? Nicăreri”, consideră Ștefan Gligor.

În opinia lui, acest lucru va duce doar la sporirea fenomenului corupției în justiție și se va ajunge astfel într-un impas. „Opinia mea este că noi trebuie să regândim întregul concept și după concluziile Comisiei de la Veneția este o oportunitate bună să luăm o pauză și să ne mai gândim o dată unde mergem noi. Noi avem nevoie de reevaluarea tuturor judecătorilor, cel puțin, la nivelul Curților de Apel, dacă noi dorim să mergem pe calea Curții de Casație în locul Curții Supreme de Justiție”, a afirmat Ștefan Gligor.

Consilierul președintei Parlamentului, Fadei Nagacevschi, spune că pronunțarea proiectului de decizie a Comisiei de la Veneția a făcut de rușine Republica Moldova. În opinia lui, toate recomandările Comisiei erau previzibile. Consilierul spune că este nevoie de a declara situație de urgență politică pe teritoriul Republicii Moldova și acest lucru ar permite de a lua măsuri mai radicale. „În momentul în care vrei să utilizezi instrumente excepționale, trebuie să declari stare excepțională. Eu sunt pentru declararea urgenței politice pentru ca să poți rapid să cureți sistemul, în două luni”, a afirmat consilierul.

Totodată, Fadei Nagacevschi spune că discută cu deputați din Parlament pentru a vedea dacă o asemenea inițiativă ar întruni numărul necesar de voturi și a constatat că o parte din coaliția de guvernare nu ar avea suficientă voință politică pentru un asemenea proiect.

Secretara de stat a Ministerului Justiției, Veronica Mihailov, susține că proiectul de reformare a justiției este unul foarte ambițios pentru societatea moldovenească. Scopul principal este de a face curățarea în sistem. Veronica Mihailov a menționat că Comisia de la Veneția a apreciat pozitiv eforturile ministerului pentru a asigura integritatea și independența în sfera justiției. „Comisia de la Veneția a apreciat că, în anumite situații, când nivelul corupției este foarte înalt și situația este una excepțională este posibil ca autoritățile unui stat să decidă apelarea la anumite exerciții excepționale de evaluare a judecătorilor”, a afirmat secretara de stat.

Veronica Mihailov spune că săptămâna viitoare va fi întrunit din nou grupul de lucru și va fi regândit și definitivat acest proiect de lege în corespundere totală cu recomandările Comisiei de la Veneția, apoi va fi propus consultărilor publice. „În cadrul consultărilor publice oricine are dreptul să vină cu propuneri și dacă majoritatea propunerilor vor sugera prevederi mai dure în acest proiect de lege, cu siguranță, Ministerul Justiției le va lua în considerare”, a concretizat secretara de stat.

Ieri, 15 octombrie, Consiliul Europei a emis un comunicat în care menționează înalta apreciere a Comisiei de la Veneția pentru efortul executivului de la Chișinău în combaterea corupției la nivel înalt prin reforma justiției, care, însă, consideră că propunerile trebuie să respecte Constituția în vigoare. Comisia atestă că autorităților moldovene le revine să decidă, dacă situația creată în sistemul judiciar oferă suficient temei pentru a-i supune unei evaluări extraordinare pe toți judecătorii Curții Supreme de Justiție, cum prevede proiectul de lege. În același timp, provoacă o serioasă îngrijorare că această evaluare se suprapune pe reforma Curții Supreme de Justiție, având ca scop înlocuirea actualei Curți cu o curte cu altă jurisdicție și un număr mai mic de judecători.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.