Reforma învățământului superior este inevitabilă. În ultimii ani, numărul studenților care învață la universitățile din Moldova a scăzut de la 92 de mii în 2015, la 52 de mii în 2020, în timp ce numărul universităților publice a rămas mare. Avem nevoie de universități mai puține, dar care să corespundă rigorilor internaționale, a opinat rectorul Universității de Stat din Moldova, Igor Șarov, ex-ministru al educației, în cadrul unui atelier de lucru cu genericul „Bune practici în învățământul superior din Uniunea Europeană. Oportunități pentru tinerii din Republica Moldova”, transmite IPN.
Ex-ministrul a subliniat că în anul trecut numărul studenților înmatriculați la universitățile din Republica Moldova a crescut, în comparație cu anii precedenți, iar acest salt se datorează faptului că au fost anulate examenele de bacalaureat, din cauza pandemiei COVID-19. Astfel, mulți dintre absolvenții liceelor care au dorit să-și continue studiile în România sau în alte state UE nu au putut face acest lucru fără diploma de BAC.
Igor Șarov a mai precizat că este pe ultima sută de metri procedura de recunoaștere reciprocă a diplomelor de studii eliberate de Republica Moldova și România.
Atelierul de lucru a fost organizat de Institutul pentru Politici și Reforme Europene (IPRE) , cu sprijinul Fundației germane „Hanns Seidel”.