Reforma Guvernului va fi adoptată în Parlament până la sfârșitul sesiunii

Noua lege cu privire la Guvern, dar și cea privind structura modificată a Guvernului urmează să fie discutate și aprobate în Parlament până la sfârșitul sesiunii actuale a forului legislativ. Despre aceasta a anunțat președintele Parlamentului, vicepreședintele Partidului Democrat, Andrian Candu, în cadrul briefingului tradițional de după ședința săptămânală a conducerii PDM, transmite IPN.

Până la sfârșitul anului va fi perioada de implementare, de tranziție, prin care se va trece de la Guvernul compus din 16 ministere la cel cu nouă ministere. „Această reformă a fost concepută și gândită împreună experții Uniunii Europene. A critica această reformă înseamnă a critica și expertiza UE pe care Republica Moldova a primit-o”, a spus Andrian Candu, citat într-un comunicat de presă al PDM.

Un alt subiect discutat în ședința PDM ține de definitivarea Foii de parcurs pentru dezvoltare și reforme, aferentă celei de-a doua jumătăți a anului 2017, care reprezintă un calendar de activități cu scopul de a apropia în continuare Moldova de standardele europene și de a eficientiza activitatea statului. Documentul urmează să fie semnat de către prim-ministru și președintele Parlamentului.

Actul prevede 57 de acțiuni în șapte domenii. „Sunt acțiuni agreate cu partenerii de dezvoltare și FMI și fac parte din condiționalitățile pentru acordarea asistenței macrofinanciare din partea UE. Experiența pe care am avut-o cu prima Foaie de parcurs a demonstrat că este un bun instrument de mobilizare a tuturor instituțiilor”, a mai spus Andrian Candu.

Reforma Guvernului a fost votată la sfârșitul săptămânii trecute în prima lectură de Parlament. Proiectul a stârnit discuții aprinse în plenul legislativului, cele mai multe critici venind din partea deputaților din opoziție. Deputații comuniști și socialiști au cerut retragerea proiectului.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.