O cotă de 12% va fi introdusă la impozitul pe venit pentru persoanele fizice de la 1 octombrie. În prezent, persoanele fizice sunt impozitate cu 7% pentru veniturile de până la 33 de mii lei și 18% pentru veniturile care depășesc această sumă. Un proiect de lege privind reforma sistemului de impozitare a veniturilor salariale a fost votat de către Parlament în două lecturi, transmite IPN.
Scutirea personală se majorează până la 24 de mii de lei anual. Pentru persoanele cu dizabilități obținute în acțiuni de luptă pentru integritatea țării și din Afganistan scutirea personală urmează să crească până la 30 de mii de lei. Pentru familiile cu copii se va majora scutirea pentru persoane întreținute de la 2520 de lei până la 3000 de lei, iar în cazul persoanelor întreținute cu dizabilități în urma unei afecțiuni congenitale sau din copilărie, până la 18 mii de lei. Totodată, scutirea majoră în mărime de 18 mii de lei se va aplica și în cazul persoanelor întreținute cu dizabilități severe și accentuate.
Proiectul aprobat prevede reducerea contribuției de asigurări sociale achitate de angajatorul din sectorul privat, instituțiile de învățământ superior și instituțiile medico-sanitare de la 23% la 18%. Iar contribuia angajatorilor din agricultură va descrește de la 16% la 12%. Totodată, urmează să fie stabilit un regim fiscal special pentru activitatea în sectorul hotelier și al restaurantelor, prin reducerea cotei TVA de la 20% la 10%.
Taximetriștii care au un salariu lunar de până la 10 mii de lei vor achita un impozit unic pe venit de 500 de lei lunar. Aceștia vor fi obligați să ofere bon de casă. Dacă nu o vor face, clienții vor fi în drept să nu plătească călătoria. Inițiativa vizează și majorarea termenului de repatriere a mijloacelor bănești de la doi la trei ani pentru contractele de vânzare-cumpărare, barter, de export în regim de consignație, inclusiv stabilirea termenului de repatriere de trei ani pentru celelalte contracte.
Președintele Parlamentului, Andrian Candu, a declarat că unii vor spune că reforma fiscală poartă caracter electoral, de fapt aceasta este rodul muncii depuse pentru a găsi resurse financiare suplimentare în bugetul statului în așa fel încât guvernarea să-și permită să promoveze această reformă pentru îmbunătățirea calității vieții cetățenilor.