Referendumurile lui Igor Dodon nu au sorţi de izbândă, deputat

Iniţiativele şefului statului privind referendumurile sunt nişte declaraţii populiste, cu tentă electorală, care în realitate nu au sorţi de izbândă. Declaraţii în acest sens au fost făcute în cadrul emisiunii „Loc de dialog” de la postul public „Radio Moldova” de către deputatul din coaliţia de guvernare, Anatolie Zagorodnîi, transmite IPN.

„Sunt nişte declaraţii populiste care, cel mai probabil, nu vor avea finalitate. Domnul preşedinte vrea să-şi impresioneze electoratul. Că iată el, fiind ales de popor, consultă poporul. Problemele pot fi rezolvate în Parlament și trebuie să devenim un stat autentic parlamentar. Realizarea iniţiativelor lui Dodon costă foarte mulţi bani, care vor fi achitaţi de către cetăţeni”, a declarat deputatul din grupul social democrat.

Un alt argument adus de către Zagorodnîi este că unele iniţiative ale lui Dodon vor fi oprite de la bun început, deoarece contravin Constituţiei. „Dodon vrea să facă referendum privind anularea legii care ar fi pus în sarcina cetăţenilor restituirea miliardului furat. Dar nu poate fi supusă referendumului anularea Legii bugetului. Aşa că îi sugerez domnului preşedinte să-şi concentreze eforturile asupra organelor de drept, pentru ca vinovaţii să fie mai repede pedepsiţi, iar banii returnaţi”.

Zagorodnîi l-a invitat pe Igor Dodon la dialog. „Igor Dodon nu va obţine nimic nici cu dizolvarea Parlamentului. Chiar dacă va fi referendum, până la urmă rezultatele acestuia tot prin Parlament vor trece. Eu tot sunt pentru modificarea Constituţiei. Dar metoda lui Dodon nu este eficientă. Un rezultat bun poate fi obţinut doar prin dialog. Preşedintele trebuie să conlucreze cu Parlamentul, să discute”, a spus fostul comunist.

Igor Dodon a declarat în conferinţa de presă din 24 ianuarie că ar putea iniţia mai multe referendumuri, inclusiv privind dizolvarea Parlamentului, anularea legii care pune miliardul furat pe umerii cetăţenilor, federalizarea Republicii Moldova, precum şi decizia Curţii Constituţionale prin care a fost obligat să accepte miniştrii propuşi de premier. Igor Dodon a mai declarat că va iniţia referendumuri de câte ori va fi nevoie. 

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.