Referendumurile din UTA Găgăuzia au loc

Timp de 2 ore de la deschiderea secţiilor de vot în Găgăuzia, la urne au venit aproape 4% din alegători, arată datele Comisie Electorale Centrale din regiune, citate de către portalul informațional gagauzinfo.md.

Astăzi, 2 februarie, găgăuzii votează în cadrul a 2 referendumuri - unul consultativ, privind vectorul de dezvoltare externă a Republicii Moldova, şi altul legislativ, care propune adoptarea unui proiect de lege privind dreptului populaţiei din Găgăuzia la autodeterminare dacă Moldova îşi pierde suveranitatea, transmite IPN.

În regiunea autonomă găgăuză au fost deschise 62 de secţii de votare, cu program de la ora 07.00 până la ora 21.00. Referendumul consultativ are 2 buletine. Pe unul alegătorii sunt întrebați dacă sunt de acord ca Moldova să se integreze în UE, iar pe al doilea dacă pledează pentru integrarea ţării în Uniunea Vamală Rusia-Belarus-Kazahstan. Pentru referendumul legislativ este un singur buletin de vot, cu textul proiectului de lege.

Comisia Electorală Centrală de la Comrat şi-a creat propriile ştampile pentru aceste referendumuri, deoarece autorităţile de la Chişinău au refuzat să le elibereze pe cele utilizate la alte scrutine. Organizaţia neguvernamentală „Piligrim-Demo” a refuzat să urmărească desfăşurarea referendumurilor pe motiv că sunt ilegale.

La 3 ianuarie, instanţa de judecată de la Comrat a anulat hotărârile Adunării Populare Găgăuze privind desfăşurarea referendumurilor. Decizia instanţei intră în vigoare la 3 februarie, însă deputaţii găgăuzi au declarat pentru presa din regiune că o vor contesta în instanţele superioare. Totodată, vineri, 31ianuarie, Adunarea Populară şi-a reconfirmat votul pentru desfăşurarea referendumurilor. Reprezentanţii Guvernului au declarat pentru IPN că şi decizia din 31 ianuarie va fi contestată în judecată după ce actul de decizie va fi publicat.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.