Inițiativa pe care a înaintat-o președintele Parlamentului, Andrian Candu, de organizare a unui referendum privind introducerea în Constituție a sintagmei „integrare europeană” odată cu următoarele alegeri parlamentare nu poate avea loc pentru că legislația nu permite acest lucru. Despre aceasta au menționat deputați din opoziția parlamentară la emisiunea „Politica Nataliei Morari” de la postul de televiziune TV8, transmite IPN.
Deputatul liberal Lilian Carp susține că legea spune foarte clar că nu poate avea loc un referendum cu 60 de zile înainte de alegerile parlamentare și 60 după, dar și în aceeași zi cu scrutinul. Deputatul consideră că, chiar dacă fa avea loc, va avea aceeași soartă ca și referendumul recent privind familia din România, care a eșuat. „Acest referendum va fi măsurat cu ratingul partidului care promovează acest proiect”, spune liberalul.
Vicepreședintele Partidului Liberal Democrat, Ion Terguță, consideră inițiativa privind referendumul o chestiune absolut inutilă pentru că Republica Moldova este în prag de alegeri parlamentare, iar aici partidele politice se bat în baza programelor electorale, cu componenta lor de politică externă. „Integrarea europeană nu este beletristică, este un proces continuu, anevoios cu extrem de multă muncă și cu respectarea tuturor prevederilor Acordului de Asociere”, spune Ion Terguță.
Deputatul socialist Grigore Novac a făcut referire la un aviz al Curții Constituționale în care se menționează că referendumul poate fi organizat după cel puțin șase luni din momentul când este înaintată inițiativa corespunzătoare.
Valeriu Ghilețchi, liderul grupului Popular European, susține că organizarea referendumului în ziua alegerilor este cel mai înțelept pas pentru că nu sunt cheltuiți bani prea mulți și este asigurată prezența pentru validarea lui. „E un exercițiu democratic. Atât timp cât este asigurată libertatea exprimării votului, nu văd o problemă în faptul că este în aceeași zi cu alegerile”, spune Valeriu Ghilețchi.