Referendumul iniţiat de către başcanul Găgăuziei, Mihail Formuzal, privind determinarea vectorului extern de dezvoltare a Republicii Moldova, este ilegal, a declarat pentru IPN şeful Direcţiei juridice a Aparatului Parlamentului, Ion Creangă. Găgăuzia poate să iniţieze referendumuri locale doar în probleme de administraţie publică locală, nu în ceea ce priveşte politica naţională şi, cu atât mai mult, politica externă.
„Ei pot decide integrarea între satul x cu satul y, pot face comune, la acest nivel pot să discute, dar nu la nivelul politicii naţionale”, subliniat Ion Creangă. Potrivit şefului Direcţiei juridice a Aparatului Parlamentului, dacă se va desfăşura acest referendum, atunci el poate fi contestat în instanţa de judecată.
Expertul în drept constituţional, Gheorghe Susarenco, a spus că, potrivit Legii cu privire la statutul juridic special al Găgăuziei (Gagauz-Yeri), autorităţile locale au competenţe de relaţii externe foarte înguste, iar un referendum cu o asemenea tematică nu ţine de competenţa lor. Expertul a mai spus că un referendum consultativ nu are putere juridică, adică nu este obligatoriu pentru Parlament, dar legislativul poate să ţină cont de opinia poporului.
Gheorghe Susarenco crede că intenţia referendumului propus este să arate că poporul şi-ar dori relaţii mai strânse cu Rusia şi integrarea în Uniunea Vamală, nu în Uniunea Europeană. „Vor să demonstreze ruşilor că sunt buni prieteni”, a mai spus expertul.
Solicitat de IPN, preşedintele Comisiei Electorale Centrale (CEC), Iurie Ciocan, a declarat că, la această etapă, autoritatea centrală nu a fost informată oficial despre careva acţiuni. „Conform legii, referendumul local în Republica Moldova se stabileşte prin hotărârea Comisiei Electorale Centrale”, a spus Iurie Ciocan.
Başcanul Găgăuziei a semnat marţi, 1 octombrie, o hotărâre pentru desfăşurarea unui referendum consultativ privind determinarea vectorului extern de dezvoltare a Republicii Moldova.