Referendumul consultativ din luna septembrie, la care populația va trebui să răspundă la patru întrebări, nu este altceva decât un ambâț personal al președintelui Igor Dodon. Opinia a fost exprimată în cadrul emisiunii „Sfatul Țării” de la postul de televiziune 10TV, transmite IPN.
Istoricul Ion Mischevca a menționat în cadrul emisiunii că cele patru întrebări înaintate la referendum nu au legătură logică decât intenția lui Igor Dodon de a arăta că este președintele poporului și că încearcă să rezolve problemele cetățenilor. Referitor la întrebarea studierii „Istoriei Moldovei”, istoricul a menționat că cetățenii Republicii Moldova nu sunt nici pregătiți și nici abilitați să răspundă la această întrebare. „De regulă, întrebările de ordin științific nu pot fi supuse referendumului”, a spus Ion Mischevca. Istoricul a mai adăugat că poporul nu poate decide asupra curriculei școlare.
În opinia istoricului Mihai Țurcanu, nu este clar istoria cui trebuie învățată – istoria Republicii Moldova sau principatului Moldovei. „Dacă mai adăugăm și componenta că Dodon prin această inițiativă dorește să mai introducă și manualul recent editat de Sergiu Nazaria cu istoria Moldovei unde se spune că Dragoș a fost sârb, aici este încă o parte negativă a problemei pentru că deja construim o istorie mai mistificată decât cea sovietică și falsă complet”, a spus Mihai Țurcanu.
Prima întrebare care urmează a fi adresată în cadrul referendumului este dacă cetățenii susțin abrogarea legii care pune pe umerii cetățenilor miliardul sustras din sistemul bancar. Cetățenii urmează să se pronunțe și dacă sunt de acord ca președintelui să-i fie acordate împuterniciri de dizolvare a Parlamentului în alte condiții decât cele prevăzute în prezent și, ca urmare, declanșarea alegerilor parlamentare anticipate. De asemenea, cetățenii vor fi întrebați dacă sunt de acord ca numărul deputaților să fie redus de la 101 la 71. La fel, la referendum, populația va fi întrebată dacă este de acord ca în școli să fie studiată Istoria Moldovei.