Referendumul din municipiul Chișinău, văzut de analiști

Referendumul anti-Chirtoacă care a avut loc duminică, 19 noiembrie, în municipiul Chișinău nu este un prevestitor bun pentru alegerile parlamentare din anul 2018. Totodată, de pe urma scrutinului, Partidul Socialiștilor a avut de pierdut. Opiniile au fost exprimate în cadrul emisiunii „Politica” de la postul de televiziune TV8, transmite IPN.

Andrei Popov, președintele Institutului de Inițiative Strategice, spune că principala concluzie este că referendumul nu a fost un prevestitor bun al atmosferei pentru alegerile parlamentare de anul viitor: apatie și confuzie. „Eu cred că prezența la urne la următoarele alegeri parlamentare va fi mai mică decât la parlamentarele precedente. Poporul a obosit, nu înțelege, simte că sunt prea multe jocuri”, spune Andrei Popov. În opinia lui, în multe lucruri a avut de pierdut Partidul Socialiștilor care a inițiat referendumul.

Analistul politic Corneliu Ciurea este de părere că principalul câștigător de pe urma referendumului este Partidul Democrat. În plus, analistul consideră că PDM și partidele de dreapta au jucat același joc. „Acest lucru va continua și într-un final va avea loc acea alianță pro-europeană”, spune Corneliu Ciurea.

Vlad Kulminski, directorul executiv al Institutului de Inițiative Strategice, consideră că drept urmare a referendumului, într-adevăr Partidul Socialiștilor a avut de pierdut. „În principiu, rezultatul a fost previzibil și a fost într-un fel în baza unei înțelegeri. După această înfrângere a socialiștilor, pe flancul stâng s-a deschis terenul pentru alte forțe politice, dar acestora nu li se va permite să ocupe acest teren pentru că PSRM este destul de comod fie în calitate de prieten, partener sau adversar pentru ca după alegerile din 2018 să fie creată majoritatea necesară”, spune Vlad Kulminski.

Consilierul în CMC din partea Partidului Socialiștilor, Stanislav Vartanean, este de părere că referendumul a fost furat cetățenilor pe calea manipulării. „În urma referendumului, chișinăuienii au avut de pierdut, iar de câștigat a avut Partidul Democrat”, spune Stanislav Vartanean.

Duminică, 19 noiembrie, a avut loc referendumul privind revocarea din funcție a primarului Dorin Chirtoacă. Plebiscitul nu a fost validat pentru că la urne s-au prezentat doar 17,54% dintre alegătorii cu drept de vot.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.