Referendumul a trecut. Vectorul european va fi inclus în Constituție

Referendumul republican constituțional trece cu o diferență de circa 13 600 de voturi între opțiunile „Da” și „Nu”. 50,46% dintre participanții la plebiscit au răspuns „Da” la întrebarea: „Susțineți modificarea Constituției în vederea aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană?”, transmite IPN.

Potrivit datelor preliminare prezentate de către Comisia Electorală Centrală după prelucrarea tuturor celor 2219 procese-verbale, 751 235 de alegători au ales opțiunea „Da”, iar 737 639 au votat „Nu”.

În municipiul Chișinău, pentru modificarea Constituției în vederea aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană s-au pronunțat 55,98% din cei 348 707 alegători care au venit la urne.

În municipiul Bălți, majoritatea votanților, 70,58%, s-au pronunțat contra modificării Constituției. În Găgăuzia, proporția celor care au votat „Nu” este și mai mare – 94,84% din participanții la vot.

La Cahul raportul este de 56,19% „Nu” la 43,81% „Da”.

În cele 30 de secții de votare deschise pentru alegătorii din regiunea transnistreană, 62,56% din buletine au fost cu opțiunea „Nu”, iar 37,44% – cu opțiunea „Da”.

În străinătate, votul a înclinat balanța pentru modificarea Constituției. Circa 77% din moldovenii din diasporă au spus „Da” la referendum.

Comisia Electorală Centrală urmează să prezinte Curții Constituționale un raport privind rezultatele referendumului care, la rândul său, în termen de 10 zile, va confirma sau infirma, printr-o hotărâre, rezultatele plebiscitului.

La scrutinul de duminică s-au prezentat peste 1,562 milioane votanți, rata de participare fiind de 51,68%.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.