Reducerea PIB, mai mare decât se aştepta

Produsul Intern Brut (PIB) în 2012 a însumat 87,8 miliarde de lei, preţuri curente de piaţă, în scădere cu 0,8% faţă de anul 2011, transmite IPN cu referire la datele Biroului Naţional de Statistică. În ultimul trimestru al anului PIB a însumat 22,4 miliarde de lei, înregistrând o reducere de 2,5% în raport cu trimestrul al IV-a al anului 2011.

Diminuarea PIB a fost determinată de reducerea semnificativă a valorii adăugate brute din agricultură şi pescuit, cu 23,3%. În trimestrul al IV-a al anului trecut valoarea adăugată brută din agricultură s-a situat cu 29,2% sub nivelul trimestrului al IV-a din 2011, având o pondere de 13,0% în produsul intern brut. Reducerea valorii adăugate brute în agricultură în ianuarie-septembrie 2012 şi în trimestrul al IV-a a fost decisivă pentru dinamica PIB pe anul 2012.

S-a redus şi valoarea adăugată brută produsă în sectorul bunuri, cu peste 10% comparativ cu 2011. În schimb, s-au înregistrat creşteri ale valorii adăugate brute produse în sectorul de servicii, cu 3,0% comparativ cu anul precedent, influenţând pozitiv (+1,8%) indicele volumului fizic al Produsului Intern Brut

Iniţial Guvernul prognoza o creştere a PIB-ului în 2012 cu 4,5% faţă de 2011. Prognoza a fost revizuită de mai multe ori de atunci. Într-un interviu realizat la finele anului trecut, vicepremierul şi ministrul economiei, Valeriu Lazăr, vorbea de o scădere a PIB cu 0,2%, însă realitatea s-a dovedit a fi mai puţin îmbucurătoare. Pentru anul în curs Guvernul preconizează o creştere a PIB cu 4%.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.