Consiliul Rectorilor din Republica Moldova încurajează comunitatea academică să participe la alegerile prezidențiale din 3 noiembrie pentru a-și exprima liber opțiunea privind susținerea și dezvoltarea reformelor inițiate în domeniul educației și cercetării. „Aspirația noastră comună este de a deveni membri activi ai spațiului european al educației și cercetării”, se arată într-o declarație a Consiliului, citată de IPN.
Instituțiile de învățământ superior din Moldova reiterează necesitatea investirii în educație și cercetare ca domenii esențiale pentru asigurarea dezvoltării durabile a țării și pentru promovarea coeziunii sociale, a valorilor și principiilor pe care se bazează Uniunea Europeană. „Consiliul Rectorilor din Republica Moldova declară susținerea parcursului european al Republicii Moldova și exprimă recunoștință Uniunii Europene pentru suportul necondiționat în alinierea programelor de studii și activității de cercetare la cele mai înalte standarde de calitate”, se arată în declarație.
Consiliul Rectorilor din Republica Moldova a punctat că eforturile se vor concentra, în continuare, pe promovarea calității educației, cercetării și a învățării pe tot parcursul vieții, pe investirea în programe de dezvoltare a cadrelor didactice și științifice, pe crearea unor medii de învățare motivante și sigure pentru studenți și pe dezvoltarea competențelor profesionale în corespundere cu necesitățile actuale și viitoare ale pieței muncii.
Reuniunea consiliilor rectorilor din România și Republica Moldova din 13 septembrie a confirmat angajamentul comun pentru consolidarea relațiilor interinstituționale și susținerea integrării universităților din Moldova în mediul academic european prin adoptarea unei rezoluții la o ședință comună desfășurată la Chișinău.