Rectorii cer Ministerului Educației anularea ordinului privind admiterea la USM

Consiliul Rectorilor din Republica Moldova solicită Ministerului Educației să anuleze ordinul privind admiterea la studii cu finanțare din sursele bugetare care s-a făcut la Universitatea de Stat (USM). Rectorii sunt nemulțumiți de faptul că administrația USM ar fi atras pretendenții la studii, cu abateri de la Regulamentul privind organizarea admiterii. Administrația USM respinge acuzațiile, transmite IPN.

Potrivit unui comunicat de presă al Consiliului Rectorilor, pe parcursul primei perioade de admitere în universități, administrația USM ar fi folosit promisiuni pentru atragerea studenților la studii, prin care restul universităților au fost puse în condiții inegale. În comunicat se spune că până la 24 iulie, când a început propriu-zis campania de admitere în toate universitățile, ar fi expediat pretendenților la studii, prin poșta electronică, mesaje în legătură cu înmatricularea la studii.

Totodată se spune că în dimineața ultimei zile de depunere a actelor în prima etapă de admitere, 31 iulie, tuturor pretendenților la studii USM le-a trimis mesaje prin care i-a informat că au fost deja înmatriculați și în regim de urgență trebuie să depună actele în original. Pe 1 august, instituția a publicat ordinul de admitere la studii cu finanțare din sursele bugetare, unde au fost incluse 660 de ersoane, motiv pentru care aceștia și-au retras actele de la alte universități, declarând că sunt înmatriculați la USM fără taxă. Totodată printr-un alt ordin din 5 august, fost înmatriculate în anul I, fără achitarea taxei pentru primul an de studiu, altele 373 de persoane.

Consiliul Rectorilor solicită instituțiilor statului să se autosesizeze în privința surselor financiare din care vor fi acoperite cheltuielile pentru instruirea celor 373 de persoane înmatriculate printr-un alt ordin. Președintele Consiliului Rectorilor, Grigore Bolestecinic, rectorul Academiei de Studii Economice (ASEM), a spus pentru IPN că USM ar fi admis studenții la studii cu finanțare bugetară la cele mai solicitate facultăți, cum este economia și dreptul, iar restul instituțiilor de învățământ superior ar fi rămas fără candidați la aceste specialități.

Solicitată de IPN, prorectorul pentru activitate didactică a USM, Otilia Dandara a declarat că administrația universității pe care o reprezintă respinge acuzațiile că ar fi început admiterea mai devreme. Aceasta spune că USM-ului i-au fost repartizate 750 de locuri cu finanțare de la stat, dintre care doar 660 au fost acoperite, restul urmează să fie scoase la concurs în cadrul etapei a doua de admitere. Potrivit Otiliei Dandara, în timp ce din contul resurselor acumulate pe cont propriu de către instituții se fac reparații ale edificiilor, USM a ales să finanțeze studiile a 373 de elevi care au avut note mari, dar din cauza concurenței prea mari nu au reușit să obțină un loc cu finanțare de la buget.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.