Recomandările salvatorilor în contextul ploilor abundente și a vântului puternic

În caz de vânt puternic și ploi abundente, salvatorii recomandă oamenilor adăpostirea în mod de urgență într-o clădire sau mașină îndepărtată de fire sub tensiune și de copaci. Pe timp de furtună, persoanele sunt îndemnate să evite aflarea sub instalații înalte, cum ar fi piloni, turnuri, dar și arbori înalți. Recomandările sunt făcute în contextul avertizărilor cod galben și cod portocaliu de vreme rea, emise de Serviciul Hidrometeorologic de Stat, transmite IPN.

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență precizează că distanța de siguranță este egală cu înălțimea construcției. Cablurile căzute la pământ nu vor fi atinse.

În timpul intemperiilor, aparatele și utilajele electrice trebuie deconectate, iar geamurile și ușile locuinței să fie bine închise. Întrucât sunt conducătoare de curent electric, se va evita atingerea obiectelor metalice, a caloriferelor.

O atenție deosebită trebuie acordată minorilor. Copiii nu vor fi lăsați nesupravegheați nici măcar pentru perioade scurte de timp.

În caz de situații de risc, ajutorul poate fi solicitat la numărul de urgență 112.

Serviciul Hidrometeorologic a emis pentru zilele de sâmbătă și duminică avertizări cod galben și portocaliu de vreme instabilă. Se prevăd ploi însoțite de descărcări electrice, periodic ploi torențiale (cantități de apă de 15-49 l/m2), izolat foarte puternice (50-60 l/m2). Sunt prognozate și intensificări ale vântului, cu rafale de 15-20 m/s.

Potrivit specialiștilor, ploile vor genera scurgeri intensive pe pante, crescând astfel riscul de inundații locale. Totodată, în râurile mici, nivelul apei va crește cu 0.20-0.60 m, iar în unele zone, chiar cu 0.60-1.40 m. Apa se va scurge în limitele albiei minore.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.