Autorităţile urmează să le asigura persoanelor dizabilităţi mintale dreptul la vot, fără intimidare. Este necesară completarea Codului Penal cu o nouă componentă de infracţiune ce ar pedepsi împiedicarea cu bună ştiinţă a exercitării libere a dreptului electoral. Sugestiile sunt făcute de Institutul pentru Drepturile Omului din Moldova (IDOM), care a monitorizat procesul de vot la prezidenţiale în nouă instituţii psihiatrice.
Recomandările vin în contextul în care observatorii IDOM au constatat un şir de nereguli în procesul electoral, atât în primul tur de scrutin, cât şi în cel de-al doilea. Directorul executiv IDOM, Vanu Jereghi, a declarat la o conferinţă de presă la IPN că printre acestea se numără neincluderea pacienţilor cu drept de vot în listele electorale. Managerii instituţiilor în mai multe cazuri au invocat pretextul incapacităţii pacienţilor de a-şi exercita acest drept. La fel, în unele instituţii s-a constatat influenţarea de către personalul instituţiei a opţiunii de vot.
Dumitru Russu, ofiţer de monitorizare şi raportare IDOM, a remarcat faptul că în Republica Moldova Codul Electoral stabileşte expres interdicţia persoanelor declarate incapabile să voteze. Norma vizată este însă contrară Convenţiei ONU privind drepturile persoanelor cu dizabilităţi şi necesită a fi modificată. Or, potrivit articolului 4 din Constituţie, dacă există neconcordanţe între pactele şi tratatele privitoare la drepturile fundamentale ale omului la care Republica Moldova este parte şi legile ei interne, prioritate au reglementările internaţionale.
Dumitru Russu a mai spus că IDOM recomandă asigurarea de materiale de vot accesibile şi uşor de înţeles şi utilizat, dar şi organizarea sesiunilor de simulare a procesului de vot cu scopul de a familiariza beneficiarii instituţiilor cu etapele votării etc.
IDOM monitorizează alegerile începând cu scrutinul electoral din 2009. Monitorizarea scrutinului prezidenţial 2016 s-a desfăşurat în cadrul Proiectului „Monitorizarea respectării dreptului electoral a rezidenţilor instituţiilor psihiatrice şi internatelor psihoneurologice din Republica Moldova în timpul alegerilor prezidenţiale din 2016”, implementat de IDOM cu suportul financiar oferit de Fundaţia Est-Europeană.