Guvernul va aproba cât mai curând strategia națională de dezinstituționalizare a persoanelor cu dizabilități, consultând organizațiile nonguvernamentale care reprezintă aceste persoane. Este recomandarea Centrului de Asistență Juridică pentru Persoane cu Dizabilități, în contextul prezentării rezultatelor monitorizării modului în care autoritățile au îndeplinit angajamentele în domeniul dizabilității asumate prin Acordul de Asociere cu UE.
Ion Cibotărică, director de programe advocacy și politici publice, a spus într-o conferință de presă la IPN că, pentru a spori gradul de realizare a acțiunilor asumate în domeniul dizabilității, Guvernul și Parlamentul trebuie să continue ajustarea legislației naționale la standardele internaționale. Sunt necesare instruiri pentru factorii de decizie care interacționează cu persoanele cu dizabilități. Este nevoie de extins numărul de polițiști, procurori, judecători și gardieni din penitenciare care cunosc cum să acționeze în raport cu persoanele cu dizabilități mintale și psihosociale care ajung în custodia organelor de drept.
O prioritate este aprobarea Planului de acțiuni în domeniul drepturilor omului pentru anii 2018-2021, cu consultarea societății civile, inclusiv a organizațiilor care apără interesele persoanelor cu dizabilități. La fel, se cere îmbunătățirea mecanismelor de documentare, investigare și sancționare a cazurilor de tortură și rele tratamente față de persoanele cu dizabilități.
Reprezentantul Centrului de Asistență Juridică pentru Persoane cu Dizabilități a mai spus că este nevoie ca legislația în domeniul muncii să includă angajarea asistată a persoanelor cu dizabilități și subvenționarea locurilor de muncă în vederea susținerii angajării persoanelor cu dizabilități. O altă recomandare ține de includerea persoanelor cu dizabilități în realizarea programelor de susținere a antreprenorialului, educație vocațională, sport și în programele pentru tineri.
Se mai recomandă ca la realizarea acțiunilor privind urbanismul și construcția drumurilor să fie luate măsuri în vederea asigurării accesului persoanelor cu dizabilități. Consiliului Coordonator al Audiovizualului i se cere să asigure implementarea Deciziei cu privire la accesul persoanelor cu deficiențe de auz și văz la serviciile de programe audiovizuale, prin monitorizarea regulată și sancționarea posturilor TV care nu o respectă.
Monitorizarea efectuată arată că angajamentele asumate de Republica Moldova în domeniul dizabilității pentru perioada anilor 2014-2017 au fost îndeplinite parțial. 32% dintre acțiuni au fost finalizate, 20% sunt în proces de realizare, iar 48% rămân restante. Activitățile nerealizate și cele parțial realizate se estimează că vor fi finalizate până la sfârșitul anului.