Recomandări pentru îmbunătăţirea proiectului Legii cu privire la avocatul poporului

Consiliul Naţional pentru Participare (CNP) propune modificări pentru îmbunătăţirea proiectului Legii cu privire la avocatul poporului. Una dintre sugestii ţine de jurisdicţia teritorială a avocatului poporului şi subiecţii acestei legi. Segiu Ostaf, preşedintele CNP, a menţionat, în cadrul unei conferinţe de presă la IPN, că articolul 1 al legii urmează să fie completat cu menţiunea că avocatul poporului are mandat jurisdicţional asupra întregului teritoriu al ţării şi asupra situaţiilor în care sunt încălcate drepturile cetăţenilor moldoveni peste hotare.

Preşedintele CNP a mai spus că în lege trebuie să fie prevăzute garanţii pentru tragerea la răspundere a avocatului poporului, iar arestarea, reţinerea, percheziţionarea acestuia poate fi făcută doar cu avizul comisiei parlamentare de specialitate, cu excepţia cazurilor de infracţiune penală flagrantă. CNP mai solicită  persoana care candidează la funcţia de avocatul al poporului să aibă o activitate notorie în domeniu.

De asemenea, se mai propune ca în oficiul avocatului parlamentar să se instituie o direcţie specializată care să ofere sprijin administrativ şi organizatoric şi să se subordoneze membrilor Consiliului pentru prevenirea torturii.

Avocatul poporului este o instituţie centrală de stat, echivalentul instituţiei ombudsmanului european şi are rolul de a apăra drepturile şi libertăţile cetăţeneşti în raport cu autorităţile publice şi în special cu cele executive.

  • sergiu ostaf despre avocatul poporului.mp3
  •     0
  •   

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.