Recolta de grâu a depăşit 1,2 milioane de tone de boabe

Roada medie de grâu anul acesta e de 3,1 tone la hectar. Agricultorii au recoltat peste 1,2 milioane de tone de boabe. Productivitatea medie la hectar e cu circa 15% mai mare faţă de anul precedent. Despre aceasta a comunicat ministrul agriculturii şi industriei alimentare, Eduard Grama, în cadrul unei conferinţe de presă cu ocazia încheierii campaniei de recoltare a cerealelor şi leguminoaselor, transmite IPN.

Rezultate mai bune au fost înregistrate în raioanele Floreşti (4,8 tone/ha), Taraclia, Soroca şi Leova (câte 4,2 tone/ha). Situaţia este mai proastă în raioane ca Briceni, unde s-au recoltat în medie 2,7 tone/ha, Edineţ şi Basarabeasca, dar şi în regiunea municipiului Chişinău – în jur de 3 – 2,8 tone/ha.

Mihail Suvac, şef de direcţie în cadrul MAIA, a spus că circa 60% din grâul recoltat este alimentar. Totuşi, din cauza ploilor abundente din luna iunie calitatea grâului a avut de suferit, fiindu-i „spălată” o parte din gluten.

Şeful de direcţie a specificat că recolta de grâu este una dintre cele mai mari din ultimii cinci ani. Recoltă mică au avut doar agricultorii care nu s-au îngrijit ca plantaţiile să nu fie afectate de boli.

Conform MAIA, din cele peste 760 de mii de tone de grâu alimentar, în jur de 350 de mii de tone sunt necesare pentru a asigura securitatea alimentară pe piaţa internă. Restul grâului va fi exportat.

  • eduard grama despre recolta de grau.mp3
  •     0

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.