Pentru asigurarea reușitei a recensământului populației și locuințelor care urmează să aibă loc în anul 2024, este necesară o campanie națională amplă de informare a societății. Aceasta este una dintre concluziile la care au ajuns participanții la masa rotundă cu genericul „Recensământul de probă al populației și locuințelor: provocări și soluții”, organizate de Biroul Național de Statistică în parteneriat cu Fondul Națiunilor Unite pentru Populație. Recensământul de probă al populației și locuințelor s-a desfășurat în perioada 28 august – 10 octombrie 2023, în 11 localități din țară, transmite IPN.
Directorul general al Biroului Național de Statistică, Oleg Cara, a menționat că de participarea fiecărui locuitor al țării la recensământ și oferirea răspunsurilor corecte și complete depinde cunoașterea situații reale și producerea schimbărilor spre bine în Moldova. El a încurajat populația să participe la recensământul din 2024, primind cu încredere recenzorii în casele lor. „Recensământul de probă a ajutat la înțelegerea mai bună a dificultăților, provocărilor, obstacolelor cu care am putea să ne confruntăm în cadrul recensământului propriu-zis și astfel a fost posibil să fie identificate soluții pentru îmbunătățirea și eficientizarea procesului de desfășurare a recensământului din anul viitor”, a spus Oleg Cara.
Jan Demidovits-Mekelainen, ofițerul de program pentru dezvoltare regională, turism și statistică al Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova, a spus că datele obținute prin recensământ vor fi utilizate pentru dezvoltarea și monitorizarea politicilor publice în sănătate, educație, protecție socială, reforma administrației locale și activități de cercetare și administrative. Datele sunt, de asemenea, importante pentru alocarea fondurilor bugetare exact acolo unde trebuie. Uniunea Europeană susține acest exercițiu și, în același timp, coordonează și sprijină împreună cu societatea civilă modalitatea prin care are loc recensământul și calitatea datelor colectate.
Aliona Cristei, analistă de programe Populație si Dezvoltare, Fondul Națiunilor Unite pentru Populație (UNFPA Moldova), a comunicat că datele recensământului reprezintă baza informațională, utilizată de către autoritățile centrale și locale în procesul de planificare a serviciilor sociale, a serviciilor medicale, în procesul de monitorizare a obiectivelor de dezvoltare durabilă, astfel încât nimeni să nu fie lăsat în urmă. Acest exercițiu de recensământ este unul dintre cele mai cuprinzătoare activități care necesită, de asemenea, și schimbări instituționale riguroase de îmbunătățire, în special a infrastructurii Biroului Național de Statistică prin integrarea instrumentelor inovatoare în următorul recensământ și datelor administrative care sunt disponibile. Biroul Național de Statistică va fi dotat cu echipament necesar, cu tablete și asistența tehnică necesară pentru dezvoltarea aplicațiilor, softurilor care vor fi aplicate în cadrul recensământului național.
Participanții la masa rotundă au propus în calitate de soluții pregătirea unei campanii naționale ample de informare privind desfășurarea recensământului și implementarea acesteia în termene optime, revizuirea chestionarelor de recensământ prin micșorarea volumului acestora, îmbunătățirea manualelor recenzorilor și supervizorilor. O altă soluție se referă la eficientizarea instruirilor personalului de recensământ cu optimizarea conținutului de instruire și extinderea sesiunilor destinate creării abilităților practice.
Potrivit sondajului de opinie realizat cu persoanele care au participat la recensământul de probă, 95% dintre acestea au menționat că procesul de recenzare le-a fost explicat bine și au înțeles bine întrebările din chestionare. Peste 70% au declarat că durata recenzării a fost una rezonabilă. La fel, 33% au menționat că unele întrebări au fost deranjante. Reticența unor respondenți, în special în mediul urban, de a participa la recensământ, lungimea chestionarului, cu prea multe întrebări în opinia respondenților, sunt provocările cu care s-au confruntat recenzorii pe durata desfășurării recensământului de probă.
Printre provocările cu care s-au confruntat recenzorii se regăsesc și unele întrebări sensibile din chestionare, cum ar fi datele despre numărul de identificare de stat (IDNP), uniunea consensuală, locul de muncă, colectarea datelor despre locuințele neocupate sau ocupate de persoane cu prezență temporară (în chirie), pentru care a fost dificil de determinat corect statutul recenzării chiar și după vizitarea repetată a locuințelor.