Recensământul agricol constată o fărâmiţare excesivă a terenurilor

Din numărul total de peste 900 de mii de exploataţii agricole în Moldova, 848,6 mii sunt active, adică prelucrează pământul sau cresc animale şi păsări, transmite IPN cu referire la datele primului recensământ general agricol, prezentat de Biroul Naţional de Statistică.

Exploataţiile agricole se întind pe 2,24 milioane de hectare. Potrivit şefului Direcţiei recensăminte a BNS, Vasile Pentelei, suprafaţa agricolă medie care revine unui locuitor este de 0,54 hectare. „Aceste date vorbesc despre o fărâmiţare a terenurilor agricole, fapt care nu permite implementarea tehnologiilor performante în sectorul agrar. Suprafeţe importante nu sunt prelucrate din cauză că terenurile sunt departe, posesorii sunt în etate şi nu mai au puteri sau, pur şi simplu, nu vor să le cultive pentru că veniturile sunt mici”, a spus Vasile Pentelei.

Mihai Suvac, şef de direcţie la Ministerul Agriculturii, a spus că după privatizarea pământului era necesar să se facă al doilea pas – consolidarea terenurilor. Pentru a stimula  agricultorii în acest sens, statul le oferă subvenţii care să acopere cheltuielile ce ţin de notariat şi înregistrarea terenurilor la Cadastru.

Vicedirectorul general al BNS, Vitalie Valcov, a spus că datele obţinute în cadrul  recensământului vor fi utile nu doar pentru elaborarea politicilor de stat în agricultură, dar şi pentru crearea Registrului unităţilor agricole, în scopul realizării de noi cercetări statistice în agricultură.

Primul recensământ agricol în Moldova (15 martie - 15 aprilie 2011) a fost realizat de BNM în corespundere cu standardele Eurostat şi recomandările Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO). Rezultatele au fost făcute publice la 30 mai 2013.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.