Realitatea din Moldova este mai dură decât se reflectă în raportul Misiunii ENEMO, opinie

Raportul preliminar prezentat de Misiunea ENEMO este neutru, iar realitatea din Republica Moldova la ora actuală este mai dură decât se reflectă în acest raport. Cu toate acestea, observatorii internaționali notează lucruri foarte importante în baza cărora cetățenii pot să tragă concluzii înainte de alegerile parlamentare din 24 februarie. Aceste opinii au fost exprimate la emisiunea „Ora expertizei” de la postul de televiziune Jurnal TV, transmite IPN.

Comentatorul politic Alexandr Petcov spune că se poate observa deja că procesul „așa-zis electoral” este compromis și duce la o falsificare grosolană a rezultatelor acestuia. „Nu putem astăzi să vorbim despre un proces electoral democratic, despre un exercițiu democratic așa cum ar trebui să fie. Nu putem vorbi despre participarea cetățenilor la luarea deciziilor prin alegeri pentru că acestea nu sunt alegeri. Tot ce spun observatorii indică destul de clar asupra acestor deficiențe. Nu știu la ce se așteaptă ambasadorii în prezent”, a spus comentatorul.

Fostul consilier municipal Oleg Cernei consideră raportul Misiunii ENEMO drept unul neutru. În opinia lui, observatorii sunt foarte atenți la detalii, dar, în realitate, este de părere că oamenii asistă la cea mai murdară campanie electorală și la coruperea masivă a alegătorilor. „Avem câțiva concurenți electorali care deschis mituiesc alegătorii. Faptul că în fiecare zi vedem aceste autocare cu cetățeni cu sacoșe, în plină zi, în centrele raionale sau cetățeni aduși cu microbuzele în fața Primăriei din Orhei, la ore nocturne, unde oamenii din Primărie ies cu sacoșe și nicio instituție de stat nu se autosesizează, nici Comisia Electorală Centrală, nici organele de drept, este incalificabil. Eu cred că asistăm la o orchestrare între acest „tri-tandem” – PDM, PSRM și PPȘ”, spune Oleg Cernei. Potrivit lui, multor angajați în instituțiile publice le este frică să facă publice dovezi în acest sens.

Fostul deputat în primul Parlament Mihail Druță susține că una din constatările observatorilor s-a referit la stabilirea circumscripțiilor uninominale. Potrivit lui, niciuna dintre circumscripțiile din țară, în afară de cele din UTA Găgăuzia și din municipiul Chișinău, nu respectă hotarele unităților administrative teritoriale. „Or, documentele în materie electorală ale Comisiei de la Veneția cer ca aceste hotare să fie respectate. Or, la noi, în Moldova, se știe că circumscripțiile au fost croite și răscroite în așa fel ca să satisfacă dorințele unui anumit partid de la putere”, a afirmat Mihail Druță.

„În raport se vorbește despre împărțirea darurilor electorale și ele sunt atât de evidente că dacă în republica noastră ar domina legea și nu ar guverna corupția, atunci asemenea partid cu numele Șor nici nu trebuia să figureze în lista electorală”, a mai adăugat fostul deputat.

În conferința de presă susținută ieri, 4 februarie, la IPN, reprezentanții Misiunii ENEMO au declarat că „ENEMO folosește această ocazie pentru a condamna toate atacurile împotriva concurenților și candidaților electorali, precum și orice altă încercare de a împiedica părțile interesate electorale și non-electorale relevante să organizeze, să participe, să monitorizeze sau să raporteze asupra procesului electoral”.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.

IPN LIVE