Reacţii la imaginile morbide de la TV
Consumatorii de produse mass-media sunt nemulţumiţi de faptul că în ştirile TV şi pe paginile web ale unor radiodifuzori sunt prezentate imagini morbide cu detalii ale crimelor şi accidentelor rutiere. Mai multe adresări de acest fel au fost depuse la Consiliul de Presă din Moldova, care, la rândul său, a sesizat Consiliul Coordonator al Audiovizualului, transmite Info-Prim Neo.
Potrivit unui comunicat de presă al Consiliului de Presă, consumatorii de informaţie susţin că unele posturi TV, dar şi portaluri în difuzarea subiectelor criminogene nu protejează demnitatea victimelor şi a rudelor acestora.
În urma sesizării de către Consiliului de Presă, CCA a decis să monitorizeze posturile de televiziune. „Difuzarea imaginilor morbide în cadrul serviciului programe TV prezintă o îngrijorare nu doar din punct de vedere al încălcării dreptului la demnitate al persoanelor decedate şi a rudelor acestora, dar şi al garantării moralităţii şi asigurării protecţiei minorilor”, se menţionează în răspunsul oferit de administraţia CCA la sesizarea Consiliului de Presă.
CCA şi Consiliul de Presă a au convenit să desfăşoare, în septembrie-octombrie, dezbateri publice comune la tema protejării demnităţii umane şi asigurării protecţiei minorilor în mass-media.
Codului deontologic al jurnalistului obligă profesioniştii din domeniu să protejeze dreptul persoanei la viaţa privată şi demnitate şi să nu furnizeze publicului detaliile morbide ale crimelor, accidentelor şi catastrofelor naturale sau detaliile privind tehnicile suicidare. De asemenea, Codul Audiovizualului al Republicii Moldova interzice difuzarea de programe care pot afecta grav dezvoltarea fizică, mentală sau morală a minorilor.