Reacții după anularea de către CSJ a deciziilor Comisiei pre-vetting

Curtea Supremă de Justiție a anulat 21 de decizii ale Comisiei pre-vetting de nepromovare a candidaților la funcții în Consiliul Superior al Magistraturii și în Consiliul Superior al Procurorilor.  Președinta Comisiei parlamentare juridică, numiri și imunități, Olesea Stamate, a comentat că este o nouă încercare a grupărilor corupte din sistem de a bloca evaluarea extraordinară a judecătorilor și procurorilor, transmite IPN.

„Deciziile recente ale CSJ prin care încearcă să anuleze toate deciziile Comisiei pre-vetting demonstrează clar că unii judecători nu vor vetting. Deciziile au fost emise, după mine, intenționat într-un moment anume – 1. imediat după votarea în Parlament a legii vettingului și 2. după ultima ședință plenară a Parlamentului, când Parlamentul intră în vacanță parlamentară”, a declarat deputata Olesea Stamate.

Potrivit ei, probabil, cel mai important este că deciziile au fost emise din momentul în care judecătorii rămași la CSJ au primit notificarea de la comisia vetting – din momentul căreia ei au 20 de zile la dispoziție să decidă dacă merg la vetting sau demisionează. Or, înainte de a-și depune cererile de demisie, au decis să dea un ultim mesaj, o ultimă încercare de a sabota reforma.

„Am examinat o parte din decizii. În multe din ele am găsit un abuz clar, o încălcare evidentă a normelor legale. Cu atât mai clară este intenția de a sabota, când vedem că toate deciziile au fost anulate. Deci, nu s-a examinat temeinic, să se vadă dacă într-adevăr unele merită a fi întoarse la evaluare sau nu. S-a mers pe principiul „după noi și potopul””, mai spune Olese Stamate.

Și Comisia pre-vetting a venit cu o declarație de presă în care menționează că a luat act de emiterea deciziilor CSJ. „Odată ce acestea vor fi recepționate oficial, Comisia va analiza minuțios argumentarea Curții și se va expune asupra acțiunilor sale ulterioare”, se arată în declarație.

Pe 1 august, CSJ a anulat 21 de decizii de nepromovare a candidaților la funcții în CSM și CSP. În decizii sunt vizați: Angela Popil, Vladislav Holban, Alexei Panis, Anatolie Gîrbu, Veronica Cupcea, Alexandru Rotari, Stanislav Sorbalo, Valentin Caisin, Ion Chirtoacă, Vitalie Codreanu, Vitalie Stratan, Angela Bostan, Aureliu Postică, Victor Sandu, Nicolae Șova, Aliona Miron, Cristina Gladcov, Tatiana Chiriac, Ecaterina Buzu, Mihail Bușuleac și Sergiu Osoianu. Curtea a dispus reevaluarea acestora de către Comisia pre-vetting.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.