Președintele Comisiei Electorale Centrale, Dorin Cimil, susține că nu a luat decizii, nu a întreprins acțiuni și nu a făcut declarații care ar constitui o încălcare a legii sau a jurământului depus și ar servi drept temei pentru demisie. Reacția șefului CEC vine în contextul solicitării Partidului Acțiune și Solidaritate de a-și prezenta demisia, transmite IPN.
„Am gestionat, în limita competențelor, transparent și corect, procesul de înregistrare prealabilă, am prezentat informații relevante subiectului și am dispus verificarea cererilor depuse la CEC. Urmare finalizării procesului de înregistrare prealabilă, am sesizat autoritățile competente să verifice informațiile sub aspectul veridicității datelor prezentate”, precizează Dorin Cimil, citat într-un comunicat de presă al CEC.
Referitor la circulara despre finanțarea campaniei electorale pentru alegerile prezidențiale, președintele CEC menționează că nu o susține, nu a susținut-o, de asta nici nu a semnat-o, iar argumentele le-a expus într-o ședință de lucru cu participarea membrilor CEC.
„Chiar dacă am fost desemnat de către acest partid politic, îmi mențin poziția echidistantă, iar acțiunile mele nu favorizează un anumit concurent electoral. În deciziile pe care le iau mă conduc strict de principiile legalității, dreptății și independenții, nu mă las și nu mă voi lăsa influențat de vreo forță politică”, mai punctează Dorin Cimil.
Partidul Acțiune și Solidaritate a solicitat demisia lui Dorin Cimil, precizând că acesta a fost propus în calitate de membru CEC de către PAS cu intenția ca instituția Comisiei să devină apolitică, independentă, să apere interesul cetățenilor și să supravegheze cu adevărat organizarea unor alegeri libere și corecte. „Cu regret, am asistat la acțiuni și declarații din partea lui Dorin Cimil care pun la îndoială independența și obiectivitatea acestuia. De exemplu, menționăm următoarele acțiuni: neluarea măsurilor de anulare a cererilor prealabile false, susținerea propunerii de deschidere nejustificată a secțiilor de votare în Rusia pe baza unor acte falsificate, acceptarea deciziei partizane a CEC față de excluderea partidelor din procesul electoral prezidențial, decizie care este ilegală și îl favorizează pe Igor Dodon”, menționa formațiunea.