Cooperarea Republicii Moldova cu diverse organizații internaționale, inclusiv cu NATO, reprezintă decizia suverană și independentă a țării noastre. Este reacția Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene de la Chișinău la declarațiile purtătoarei de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, care a atenționat Republica Moldova că apropierea de NATO va reprezenta o „pierdere completă a suveranității”. Mai mult, Chișinăul amintește Moscovei că Rusia este cea care încalcă Legea Supremă a Republicii Moldova, menținându-și trupele ilegal în regiunea transnistreană, notează IPN.
Ieri, purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe de la Moscova și-a exprimat îngrijorarea cu privire la o eventuală aderare a Republicii Moldova la NATO. Maria Zaharova a atenționat guvernarea de la Chișinău că apropierea de NATO implică „pierderea suveranității”. În replică, Ministerul de Externe de la Chișinău, spune că orice colaborare cu organismele internaționale reprezintă decizia suverană a Republicii Moldova.
„Relațiile Republicii Moldova cu diverse organizații internaționale, inclusiv cu NATO, reprezintă decizia suverană și independentă a țării noastre. Referitor la parteneriatul Republica Moldova-NATO, acesta are deja o istorie de 30 de ani, fiind orientat spre dezvoltarea capacităților de contracarare a noilor provocări complexe și asigurarea securității cetățenilor și a statului nostru”, a spus purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene, Igor Zaharov.
Reprezentantul Ministerului de Externe de la Chișinău a subliniat că neutralitatea Republicii Moldova nu reprezintă autoizolare, iar autoritățile Republicii Moldova vor continua să dezvolte parteneriate cu organizații și state care susțin și contribuie la menținerea păcii.
„Sugerăm reprezentantei oficiale a Ministerului Afacerilor Externe al Rusiei să citească integral articolul 11 din Constituția țării noastre, inclusiv aliniatul (2), care precizează că „Republica Moldova nu admite dislocarea de trupe militare ale altor state pe teritoriul său”, or anume Federația Rusă încalcă în mod direct acest articol”, a mai spus reprezentantul MAEIE.
Potrivit Constituției, Republica Moldova este stat neutru, care-și proclamă neutralitatea sa permanentă.