Reacția Liceului „Da Vinci” cu privire la pretinsa discriminare în accesul la educație

Reprezentanții instituției private Liceul „Da Vinci” afirmă că recentele acuzații cu privire la pretinsa discriminare în accesul la educație au ca scop încasarea anumitor sume bănești. Reacția vine în contextul în care Neli Novițchi, mama unui copil cu cerințe speciale, a declarat că feciorul ei a fost discriminat de către administrația instituției. Potrivit lor, părintele a refuzat să-și onoreze obligațiunile contractuale și, deși au intervenit circumstanțele pentru clauza contractuală de rezoluțiune, liceul a continuat prestarea serviciilor până la finele anului de studiu, conducându-se de interesul copilului, transmite IPN.

„Am vrea să aducem la cunoștința persoanelor interesate unele aspecte importante, pe care doamna Novițchi a omis să le comunice, după părerea noastră, intenționat. În acest sens, menționăm că Consiliul pentru Prevenirea și Eliminarea Discriminării și Asigurarea Egalității a examinat plângerea cetățencei Novițchi pe cazul dat, iar la data de 6 noiembrie 2020 a fost emisă decizia nr.137/20, prin care Consiliul a decis că faptele expuse nu reprezintă discriminare pe criteriu de dizabilitate în acces la instituția de învățământ și în procesul educațional”, precizează instituția într-un comunicat de presă. Potrivit administrației liceului, după emiterea deciziei de către Consiliul pentru Prevenirea și Eliminarea Discriminării și Asigurarea Egalității, legalitatea deciziei în cauză a fost examinată de către instanțele de judecată, care au menținut-o în vigoare.

„În ce privește pretinsa excludere din procesul educațional, menționăm că cetățeanca Novițchi a refuzat de a-și onora obligațiunile contractuale. Totuși, deși au intervenit circumstanțele pentru clauza contractuală de rezoluțiune, Liceul „Da Vinci” a continuat prestarea serviciilor până la finele anului de studiu. Instituția de învățământ s-a condus de interesul copilului și și-a executat integral obligațiile sale contractuale. Astfel, elevul a finalizat clasa a II-a în cadrul Instituției Private Liceul „Da Vinci””, se spune în comunicat.

În ceea ce privește continuarea relațiilor contractuale cu Neli Novitchi, instituția menționează că ultima nu a depus niciodată o cerere în acest sens și nu a solicitat continuarea studiilor copilului.

Într-o conferință de presă la IPN, Neli Novițchi a comunicat că feciorul ei a rămas fără auz la vârsta de un an. După intervenții efectuate peste hotare, cu ajutorul implantului cohlear, au reușit să-l readucă din lumea tăcerii în lumea sunetului. Pentru a-l ajuta să se încadreze și să reușească la școală l-au înscris la un liceul „Da Vinci”, care promitea sprijin multilateral. Au fost achitați bani mulți, însă, după doi ani „de neglijență pedagogică, copilul a fost exmatriculat pentru că este unul special”. Potrivit mamei, au fost încălcate drepturile copilului, iar școala este atribuită ca un bun gestionat pe placul administrației.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.