Reacția companiilor de construcție la afirmațiile AO „Grădina Secretă”

Reprezentanții a trei companii de construcții, acuzați astăzi că încalcă drepturile și pun în pericol securitatea copiilor, părinților și angajaților unei grădinițe private din preajmă, neagă vreun abuz în activitate. Ei spun că lucrările de construcție au fost începute și se desfășoară regulamentar, fiind obținute toate actele permisive necesare. Cât despre incomoditățile pretinse, cum ar fi zgomotul, aceștia spun că se întâmplă pe orice șantier, dar au caracter temporar – atât cât durează lucrările.

Într-o conferință de presă la IPN, juristul Alexandru Levinschi, care reprezintă interesele companiilor de construcții „Lagmar-Impex” și „Global Construcții”, a declarat că prin afirmațiile celor de la ,,Grădina Secretă” se manipulează opinia publică, pentru că în realitate lucrurile stau cu totul altfel.

Juristul explică că s-au ciocnit două interese – interesul unei grădinițe care funcționează pe terenul adiacent și interesul unor companii care dezvoltă un proiect imobiliar. Potrivit lui, în cazul companiilor care dezvoltă proiectul investițional există dreptul legal de a construi. De cealaltă parte este grădinița. Aceasta activează, iar companiile nu atentează la activitatea ei și nu-i afectează interesele. Cât despre declarațiile că apar incomodități legate de executarea lucrărilor, situația este comună pentru șantierele de construcție, dar este temporară.

Alexandru Levinschi a menționat că lucrările au fost începute având la bază toate actele permisive necesare. Și certificatul de urbanism, și actele de coordonare și avizare etc. – toate valabile. Referindu-se la riscurile invocate de angajații grădiniței și de părinți, juristul spune că acestea sunt subiective. „Sunt doar niște presupuneri. Companiile cunosc care sunt cerințele și disciplina în domeniul construcțiilor, mai ales la un obiectiv similar celui care se construiește. Normele în construcție, inclusiv cele tehnice, se respectă. Dacă persoanele au anumite suspiciuni, nu au decât să apeleze la metodele legale pentru a verifica cum stau lucrurile”, a mai spus Alexandru Levinschi.

Arhitectul Alexandru Sava, care este managerul proiectului, a declarat că în momentul proiectării acestui obiectiv niciun imobil din preajmă nu avea statut de grădiniță. La fel, nu a găsit vreun act în care să fie coordonat un teren de joc pentru această grădiniță. De cealaltă parte, pentru efectuarea construcțiilor, toate actele au fost obținute legal, acestea fiind bazate pe planul urbanistic zonal, aprobat de Consiliul municipal Chișinău încă în 2014. Și toate proiectările s-au bazat aspectele legate de dezvoltare a întregii zone.

Reprezentanta companiei „Memphis-Construct”, Doina Calaraș, susține că grădinița își desfășoară activitatea într-un imobil cu destinație locativă. „Grădinița nu dispune de spațiu suficient raportat la numărul de copii. Drept urmare, nu putem vorbi de o corespundere a normelor anti-incendiare. Mai mult de atât, cei din urmă au îngrădit ilegal un teren care aparține statului. În această ordine de idei, țin să menționează că activitatea „Grădiniței Secrete” poate fi sistată din motivul activității ilegale, și nicidecum din cauza unui interes al cuiva, precum încearcă să insinueze proprietarii grădiniței”, afirmă Doina Calaraș.

Ea a mai spus că e vorba de o grădiniță privată, existând și interese financiare. „Evident că nu oricine își poate permite acest lux, acolo în mare parte își duc copii multe persoane influente”, a mai spus Doina Calaraș.

Într-o conferință de presă la IPN, reprezentanții grădiniței private ,,Grădina Secretă”, din sectorul Râșcani al capitalei, au declarat că, din luna februarie a acestui an, în nemijlocita apropiere a instituției au început lucrări de construcție a blocurilor multietajate. Potrivit lor, chiar de la începerea lucrărilor, activitatea grădiniței a fost perturbată, iar sănătatea și siguranța copiilor este în pericol. Administrația grădiniței, care activează deja de 13 ani, afirmă că funcționarii Primăriei aleg mai degrabă să închidă instituția și să trimită copiii acasă decât să oprească lucrările de construcție.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.