Războiul ruso-ucrainean: cronica IPN de ieri până azi, 6 aprilie

Securitatea, pe care n-o poate garanta Consiliul de Securitate

Vorbind la reuniunea Consiliului de Securitate al ONU, convocat de Marea Britanie pe subiectul atrocităților comise de armata rusă în orașul ucrainean Bucea, Volodymir Zelensky a spus că: „Rusia transformă dreptul de veto în Consiliul de Securitate al ONU în dreptul la moarte. O instituție cheie nu poate funcționa eficient.
 
Unde este această securitate pe care ar trebui să o garanteze Consiliul de Securitate?
 
Unde este pacea pentru care ONU a fost creată să o garanteze?
 
Este evident că instituția-cheie a păcii, care ar trebui să asigure oricărui agresor impunerea la pace, pur și simplu nu poate funcționa eficient”, a declarat președintele Ucrainei.

Liderul ucrainean a cerut o reuniune a Consiliului de Securitate al ONU la Kiev pentru a concepe și reforma sistemul de securitate din lume. „Acum, principalul lucru este să schimbăm sistemul ONU. Îmi propun o conferință la Kiev ca să discutăm cum reformăm sistemul de securitate în lume, cum să întărim dreptul internațional”, a spus el în cadrul Consiliului de Securitate al ONU.

Armament pentru Ucraina din Cehia, Germania, de la NATO

Republica Cehă a trimis cu trenul câteva zeci de tancuri T-72 și vehicule de luptă de infanterie BMP-1 în Ucraina, drept „cadou” de la armata cehă, scrie ziarul moscovit Kommersant, cu referință la Ondrej Benesik, șeful Comisiei pentru afaceri europene din Parlamentul ceh.

Potrivit portalului ceh Echo24, în arsenalul armatei cehe au existat aproximativ 90 de tancuri T-72 nemodernizate, în timp ce doar aproximativ 30 de unități modernizate sunt utilizate în mod activ. Soldații ucraineni știu să manipuleze echipamentele, așa că Praga consideră că îi va ajuta să-și „apere țara”, notează Echo24.

Și Ministerul german al Economiei a spus că Germania a aprobat furnizarea de arme și bunuri militare către Ucraina în valoare de peste 186 de milioane de euro.

NATO anticipează reluarea atacurilor rusești în Donbas

NATO va furniza Ucrainei arme pentru a contracara noi ofensive ale armatei ruse în următoarele săptămâni, a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

Stoltenberg a explicat că trupele ruse se regrupează, suplinesc personalul și echipamentele pentru o nouă ofensivă la scară largă în Donbass. „Asistăm la o mișcare semnificativă a trupelor ruse de la Kiev pentru a se regrupa, rearma, aproviziona și muta concentrarea către est. În următoarele săptămâni, ne așteptăm la noi ofensive rusești în estul și sudul Ucrainei pentru a încerca să captureze întregul Donbas și să creeze o legătură pe uscat spre Crimeea ocupată”, a spus el.

Americanii știu ce îi face pe oameni egali

Un grup de congresmeni americani din ambele partide s-a adresat către Biden cu o cerere de a oferi Ucrainei mai multe arme. Scrisoarea prezintă nevoile specifice ale forțelor armate ucrainene și ale unităților de apărare teritorială. În special, Ucraina solicită rachete sol-aer cu rază lungă de acțiune, avioane de luptă, arme antinavă, sisteme antiaeriene Stinger, sisteme antitanc Javelin, drone cu rază lungă de acțiune și radare.

Al cincilea pachet de sancțiuni, apăsător

Uniunea Europeană a anunțat cel de-al cincilea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei din cauza războiului din Ucraina. Noile sancțiuni vizează importurile de cărbune, interzicerea tranzacțiilor cu patru bănci cheie rusești și interdicția de intrare a navelor rusești în porturi. Despre aceasta a anunțat președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. „Rusia poartă un război crud și nemilos, inclusiv împotriva populației civile din Ucraina. Trebuie să menținem presiunea maximă în acest moment critic”, a spus von der Leyen.

Dânsa, împreună cu Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate Josep Borrell, vor vizita Kievul în această săptămână. Despre aceasta a anunțat reprezentantul președintelui CE, Eric Mamer.

De la oraș a rămas numai denumirea lui

Oleksii Kuleba, șeful direcției umanitare a Departamentului Regional de Poliție Kiev, a declarat că localitatea Borodyanka a fost practic distrusă de ocupanții ruși și că trebuie depusă multă muncă pentru restaurarea localității. Pe canalul său Telegram, Kuleba a postat un videoclip de la Borodyanka. „Din păcate, orașul, practic nu mai există. Rașiștii au distrus totul în calea lor. Cinic și brutal. Orașul este acum închis – salvatorii și oamenii legii lucrează acolo”, a spus el.

Diplomația rusă, la pământ

Ministerul de Externe al României a declarat 10 angajați ai Ambasadei Rusiei la București persona non grata, activitățile lor fiind contrare Convenției de la Viena privind relațiile diplomatice.

Ambasadorului rus i s-au indicat și crimele comise în Bucea și în alte așezări ucrainene, menționând că responsabilitatea revine Federației Ruse.

Și Ministerul de Externe sloven a anunțat ambasadorul rus că „Slovenia va face tot posibilul pentru a-i aduce în fața justiției pe autorii acestor crime odioase”, se arată în comunicat. Ambasadorul a fost informat despre reducerea personalului ambasadei Rusiei de la 41 la 8.

În ultimele 24 de ore, un număr de țări UE au expulzat de la câțiva până la zeci de diplomați și personalul ambasadelor ruse, iar Lituania - și ambasadorul Federației Ruse.

Orașul Mariupol, o țintă-cheie a invaziei

Președintele Volodimir Zelenski a spus într-un interviu că Turcia este gata să trimită nave pentru a evacua din Berdiansk pe apărătorii răniți și uciși ai Mariupolului, dar Rusia nu și-a dat încă acordul în acest sens.

„Turcia este gata să scoată astăzi răniții și morții cu navele, să-i transporte de la Berdiansk. Este imposibil să te apropii de Mariupol", a spus președintele. Potrivit acestuia, partea ucraineană are toată infrastructura pregătită pentru a strămuta oameni și cadavre din Mariupol la Berdiansk, dar acum așteaptă răspunsul lui Putin. „Dacă eșuăm, vom ști sigur că președintele Federației Ruse personal nu oferă o astfel de oportunitate”, a spus Zelensky.

Ministerul britanic al Apărării consideră că Mariupol este o țintă-cheie a invaziei ruse a Ucrainei, deoarece controlul asupra orașului va asigura un coridor terestru către Crimeea.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.